Un nou ordin al Organizației Mondiale a Sănătății vine în sprijinul românilor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC)! Astfel, supraviețuitorii AVC care necesită îngrijiri speciale din partea altor persoane, vor fi încadrați în grad de handicap grav și remunerați ca atare. 

Dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății și Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, au semnat recent, un ordin comun privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap. Acordul, încheiat de cele două instituții conduse de acești miniștri, va permite românilor cu diverse tipuri de pareze, să beneficieze de indemnizație de handicap grav. În plus, aceștia vor avea asigurată și o indemnizație de însoțitor. Condiția este ca ei să aibă nevoie de îngrijirile unui asistent personal. Bolnavii trebuie să mai știe și că, înainte de a primi o astfel de încadrare, vor fi supuși unei evaluări medicale. Specialiștii în domeniu vor analiza dosarul fiecărui pacient și vor realiza investigațiile clinice de rigoare pentru a confirma deficitul motor sever. Așadar, pacienții vor primi încadrarea respectivă și banii aferenți în funcție de rezultatul evaluării complexe.   

Statul ajută bolnavii care nu se pot îngriji și alimenta singuri 

În urma anchetei, vor fi acceptați pacienții cărora starea de sănătate nu le permite să desfășoare activitățile cotidiene. Aici sunt incluși paralizații care nu-și pot face aprovizionarea, nu au cum să-și administreze tratamentul fără ajutorul altei persoane, nu se pot spăla și alimenta singuri. „Această modificare este un răspuns la semnalele venite din societate – de la cei afectați de diverse probleme de sănătate sau de la familiile acestora. Nimic nu este mai dramatic decât suferința oamenilor – suferința cauzată de sănătatea precară, de vârstă, de situația materială. Nu doar ca social-democrat, ci ca om politic responsabil cred că autoritățile unui stat trebuie să fie în permanență alături de cei în suferință, indiferent de natura acesteia”, susține Rovana Plumb, ministrul Muncii.     

“Salut această decizie istorică pentru pacienții care au așteptat ani de zile. Ceea ce este cel mai important de spus este că, în sfârșit, România aplică criteriile Organizației Mondiale a Sănătății. La nivel național, aproximativ 70.000 de persoane ar putea beneficia de prevederile ordinului”, explică Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.  

Cât este indemnizația?  

Beneficiarii vor primi o indemnizație lunară de 234 de lei, aferentă  încadrării în handicap grav. Pentru însoțitor se va acorda, lunar, încă o indemnizație. Aceasta va fi echivalentul salariului minim pe economie respectiv, 850 de lei brut, netul ajungând la aproximativ 600 de lei. Cei care vor fi încadrați în grad accentuat de handicap vor primi suma de 292 de lei pe lună.

Important de reținut!

Bolnavii vor beneficia de indemnizație, indiferent de vârstă. Dosarele pentru solicitarea indemnizației pot fi întocmite și de membrii de familie sau de reprezentanții legali ai persoanelor cu dizabilități.