“Infertilitatea doare”

A avea un copil nu trebuie să fie un lux. Astăzi, mai mult ca oricând, de la fertilitate la infertilitate e doar un pas. Stresul, poluarea și stilul de viață epuizant își pun amprenta asupra sănătății și mai ales a psihicului, iar ignoranța și lipsa simptomelor în timp real transformă infertilitatea în inamicul tăcut, care adeseori este descoperit când nu mai este nimic de făcut.

Pentru a veni în sprijinul cuplurilor care-și doresc copii dar sănătatea le fură această mare bucurie a vieții,  una dintre cele mai performante clinici de fertilitate din Europa lansează campania de sprijin și sensibilizare “Infertilitatea doare”. Programul constă în acțiuni de informare și de susținere medicală, emoțională și financiară acordată cuplurilor cu probleme de fertilitate. Mai exact, începând cu 1 iulie, Clinica Gynera va da startul programului EmbryOne, program permanent de sprijin financiar pentru cuplurile care nu își pot permite fertilizarea in vitro. Clinica va acoperi 1.200 de euro din costul procedurii FIV pentru un număr de 50 de cupluri cu dosare acceptate (evaluare efectuată în clinică și dovada venitului familial redus). Bugetul pentru acest program ar putea crește în viitorul apropiat, pentru ca tot mai multe cupluri să poată fi ajutate. Criteriile de selecție și alte detalii le găsești accesând site-ul www.gynera.ro. 

“În ultimii ani, a crescut îngrijorător numărul femeilor tinere cu rezervă scăzută de celule reproductive și îmbătrânire prematură a ovarelor, înainte de 35 de ani. Am pornit această campanie de educare deoarece prea multe cupluri nu cunosc riscurile și consecințele stilului de viață asupra fertilității și ni se adresează târziu, când șansele lor de succes sunt aproape imposibile. Dorim să avertizăm publicul că poate exista o diferență între vârsta cronologică și vârsta reproductivă, dar și că există metode de prezervare a fertilității. Sperăm să atragem atenția asupra dramelor și problemelor grave medicale, psihologice și economico-sociale pe care le generează infertilitatea, pentru a mobiliza societatea către o atitudine conștientă și constructivă. Nu în ultimul rând, dorim să împlinim visurile celor care își doresc foarte mult o familie, dar își văd toate speranțele îndepărtate de neașteptate obstacole financiare”, susține dr. Laura Dracea, medic primar obstetrică și ginecologie cu supraspecializare FIV și Lector la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Infertilitatea chiar e o boală 

Unul din 6 cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăți în a obține sarcina. În România, cuplurile care își doresc copii nu sunt sprijinite de stat pentru finanțarea tratamentelor de fertilitate. Diversitatea factorilor care afectează fertilitatea, precum și faptul că în 15% din cazuri cauzele rămân complet necunoscute, fac absolut necesară înțelegerea în profunzime a acestei probleme și înlăturarea statutului de subiect tabu. Infertilitatea este o boală, iar cuplurile ar trebui îndrumate către informare, analize preventive și abordarea terapiilor medicale și psihologice.

Pași spre vindecare

Un prim pas important îl constituie analizele de testare a potențialului fertil. Depistarea timpurie a reducerii rezervei de celule reproductive poate motiva inițierea măsurilor preventive adecvate. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât eșecul concepției afectează ulterior încrederea în sine, visurile pentru viitor și relațiile cu cei din jur. Sentimentele de vină și starea de tensiune permanentă pot distruge, iremediabil, relația de cuplu. Mai mult, presiunea se poate extinde la nivelul întregii familii, deoarece inabilitatea de a avea copii înseamnă și inabilitatea de a avea nepoți. De aceea, abordarea infertilității presupune o muncă în echipă, ce solicită înțelegere, răbdare și comunicare între toți cei implicați: familie, prieteni, medici specialiști și, nu în ultimul rând, consilieri și psihologi.

Aproape 2.000 de copii concepuți in vitro, în ultimii 5 ani 

Potrivit Agenției Na­țio­nale de Transplant, în România s-au născut în ultimii 5 ani aproximativ 1.900 de copii concepuți prin tehnici de fertilizare in vitro. Dintre aceștia, peste 500 sunt realizări ale acestei clinici. Rata de succes, de aproximativ 50%, a tratamentelor FIV confirmă performanța excepțională în raport cu contextul european, media ratei de succes situându-se la 35% în Europa.