Un eveniment nefericit a lăsat, în preajma Sărbătorilor Pascale, comuna Glina fără primar. Toate sarcinile acestei funcții au fost preluate de viceprimarul Marin Vasile, care vrea să aducă o schimbare în modul în care trebuie gospodărită comuna. Mai ales că, Marin Vasile s-a decis să participe la alegerile pentru funcția de primar, care, conform legii, ar trebui organizate în termen de 90 de zile.

Dar, până atunci, primarul interimar nu are de gând să stea cu mâinile în sân. El vrea să-i convingă pe concetățenii lui, care-l cunosc ca pe un om gospodar, că merită încrederea lor, pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele pe care le nutrește pentru viitor.

Șoseaua Libertății a intrat, deja, în reabilitare

Cu fonduri de la  Consiliul Județean Ilfov, au început lucrările de betonare a șanțurilor pentru ape pluviale, de-a lungul șoselei Libertății, care face parte din DJ 301 A. Odată finalizate aceste lucrări, drumul județean va fi reasfaltat, deoarece, în urma lucrărilor pentru introducerea rețelelor de apă și canalizare, drumul a fost serios avariat. Toto­dată, edilii din Glina au hotărât și amenajarea de trotuare. 

Dar, acesta nu va fi singurul proiect care va prinde viață, anul acesta. „Primăria și-a propus și extinderea rețelei de apă și canalizare, în locurile în care acestea nu există. De asemenea, vor fi reabilitate porțiunile de străzi rămase neasfaltate, în zona fostului CAP, două străzi perpendiculare pe strada Ilfov etc. Avem multe cereri, în acest sens, de la cetățenii comunei, iar primăria și-a propus să le rezolve pe toate”, spune primarul interimar, Marin Vasile. 

Glina are un dispensar nou

Anul acesta a fost finalizată și clădirea dispensarului. „La parter, se vor muta cabinetele medicilor de familie, care, până acum, funcționau în clădirea căminului cultural. Tot aici, în urma licitației câștigate, vom avea și un cabinet stomatologic. La etaj, ne-am propus să închiriem spații unor medici specialiști, cardiologi, interniști, ginecologi etc, pentru ca locuitorii comunei să beneficieze de consultații de specialitate, fără să se mai deplaseze în București”, ne informează Marin Vasile. Comuna mai are și două farmacii, pentru ale căror spații va fi organizate, în cel mai scurt timp, licitații, mai ales că există numeroase solicitări, în acest sens, din partea locuitorilor din satul Cățelu. Tot aici, primarul vrea să refacă postamentul monumentului ridicat în cinstea eroilor comunei Glina, care și-au jertfit viața în primul război mondial, postament distrus de un TIR. Un alt proiect privește reamenajarea parcurilor din Cățelu și Glina, prin montarea de bănci și instalații de joacă pentru copii. 

Căminul cultural, dat în folosință

În Glina, în anii trecuți, a fost construit un cămin cultural care nu a funcționat niciodată, aici, așa cum spuneam, desfășurându-și activitatea medicii de familie. O altă inițiativă a primarului interimar a fost deschiderea acestui cămin cultural, după trei ani de zile, printr-un spectacol susținut de artiști de circ, organizat în sala cu o capacitate de 200 de locuri. „A venit foarte multă lume, sala a fost arhiplină, iar unii cetățeni mi-au spus că au fost foarte încântați de eveniment. La deschidere, i-am rugat pe cei prezenți să vină cu sugestii în privința evenimentelor culturale pe care și le-ar dori, concerte de muzică populară, teatru, filme etc”, povestește, cu satisfacție, Marin Vasile.

Primăria pregătește proiecte cu fonduri europene

În viitor, dacă va rămâne primar, Marin Vasile spune că are de gând să acceseze fonduri europene pentru a construi, în Glina, și o grădiniță cu orar prelungit. „Apropo, legat de fondurile europene, eu nu mă voi feri să fac proiecte pentru a beneficia de banii veniți de la Uniunea Europeană, pentru că mai sunt multe de făcut în comuna noastră! Până acum, la noi în comună nu au fost accesate astfel de fonduri. Este și păcat să nu profiți de această oportunitate, pentru binele și bunăstarea cetățenilor comunei”, subliniază primarul interimar. 

O comună defavorizată

O altă problemă care îl frământă pe Marin Vasile este vecinătatea localității cu groapa de gunoi. „Am făcut demersuri la conducerea PP-DD și la parlamentarii noștri să propună ca localitatea să fie declarată comună defavorizată, având în vedere această vecinătate. Mai ales că, din această cauză, pânzele de apă freatică ale Glinei au fost afectate în totalitate. Prin urmare, consider că glinenii ar trebui scutiți de plata tarifelor pentru apă și canal”, afirmă Marin Vasile.

Satul Manolache va avea un cimitir

Manolache este satul din cadrul comunei cu cei mai puțini locuitori. Dar asta nu înseamnă că cetățenii nu se confruntă, la rândul lor, cu probleme. Cea mai mare este cea a transportului de persoane. În Manolache nu mai există nicio linie de maxi-taxi, deoarece operatorul a considerat că traseul nu este deloc rentabil. Astfel că, fiecare din cei care locuiesc aici se descurcă cum poate, unii dintre ei trebuind să străbată kilometri, pe jos, pentru a ajunge în Cățelu sau Glina. Dar, primarul interimar nu i-a uitat. „Am fost zilele trecute în Manolache și am luat la pas toate străzile. Am stat de vorbă cu oamenii, iar ei mi-au cerut amenajarea parcului pentru copii și înființarea unui cimitir, pentru că sunt nevoiți să-și ducă morții la Cățelu, cale de mai mulți kilometri, pe șoseaua de Centură. Lucrăm acum la identificarea unui teren pe care să amenajăm cimitirul. Am mai proiectat și înființarea unui teren de sport, deja am arat zona, și aș vrea să înființăm și o grădiniță, în clădirea vechii școli, care a ajuns o dărăpănătură. Trotuarele, iarăși, trebuie refăcute total. Dar problema cea mai mare este transportul. Aș dori să reintroduc linia de maxi-taxi la Manolache, măcar 3 curse pe zi și transportul RATB, în Glina, dar am înțeles că șansele sunt minime”, spune primarul interimar.

Cert este că am plecat din Glina cu convingerea că actualul primar interimar este, într-adevăr, un om gospodar și că merită o șansă pentru a dovedi asta. Mai rămâne să-i convingă și pe concetățenii săi. Eu, unul, cred că o va face.