Hidratarea corectă este importantă în orice sezon, dar în anotimpul călduros, necesarul de lichide crește. Și pentru că se anunță o vară toridă, cu multe zile caniculare, Gheorghe Mencinicopschi, doctorul care și-a dedicat întreaga viață alimentației sănătoase, ne învață cum să ne hidratăm corect pe timp de vară.    

Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare a lansat recent, noul volum “Crezi că știi ce bei?”. O carte care ne învață ce, cum, cât și când să bem, oferindu-ne informații esențiale despre consumul de apă, lapte, cafea, ceai, suc sau alcool. Ca de fiecare dată, dr. Mencinicopschi vine cu sfaturi utile, ușor de aplicat, pentru a construi un stil de viață sănătos, bazat atât pe o alimentație naturală, cât și pe o hidratare corectă. Jurnalul de Ilfov prezintă în continuare câteva din sfaturile interesante pentru viața de zi cu zi ale medicului Gheorghe Mencinicopschi! 

Lichidele  – sursa vieții 

Laptele 

Cel mai important lichid cu care intrăm în contact din momentul nașterii este laptele matern, singurul aliment cu adevărat adaptat necesităților sugarului. Laptele speciei umane conține cea mai mare cantitate de lactoză, necesară construirii creierului. O alimentație sănătoasă și gustoasă este compusă și din lapte și produse lactate de înaltă calitate. 

Ceaiul 

A bea ceai înseamnă a te hidrata fiziologic și eficient, însă ceaiul se prepară numai din ceai de calitate superioară, cu apă oligominerală plată, naturală, de înaltă calitate și numai prin infuzarea în apă timp de 2-3 minute la 60-70°C. 

Sucurile

Cele mai bune sunt cele preparate în casă, la blender, în combinație cu apă plată oligominerală de calitate, din fructe și legume proaspete, servite în maximum 30 de minute de la preparare. 

Cafeaua 

Deși, cafeina poate îm­bunătăți timpii de reacție, nu modifică performanțele mentale. Prin urmare, este inutil consumul de cafea în exces în speranța unor rezultate intelectuale supe­rioare. Cea mai bună cafea este cea preparată la filtru sau espresso. 

Băuturile alcoolice 

În funcție de com­po­ziția lor, băuturile alcoolice sunt mai repede sau mai lent metabolizate.  Se recomandă consumul produselor alcoolice de calitate și în cantități moderate, pentru a nu afecta organismul.

Apa, cea mai valoroasă sursă de hidratare

A bea nu este totuna cu a ne hidrata și așa cum suntem ceea ce mâncăm, suntem și ceea ce bem. Dacă bem apă nu înseamnă că ne hidratăm. Este foarte important să știm ce fel de lichide ne trebuie și modul în care să le consumăm. La naștere, corpul conține aproximativ 75% apă pentru ca la maturitate să scadă la circa 65%, deshidratarea pronunțându-se la bătrâneţe, când corpul conține mai puțin de 60% apă. Apa vie structurată este cea mai valoroasă apă pentru hidratare și se găsește în legumele și fructele de sezon. 

Ce fel de apă trebuie să consumăm? 

Apa este un aliment natural integral care își manifestă pe deplin calitățile alimentar-nutriționale, preventive și curative, numai dacă este consumată în starea ei naturală, netratată prin mijloace fizice sau chimice. Pentru ca apa să hidrateze organismul, trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici, precum: să fie o apă oligominerală naturală netratată, să aibă un pH ușor alcalin (>7,0), să aibă un conținut de nitrați sub 5mg/l și de nitriți sub 0,05mg/l, să conțină o serie de minerale biodisponibile care să evidențieze aspectul său nutrițional iar po­tențialul redox să fie mai mic de 28.