Forumul suprem al PNL, întrunit pe parcursul a două zile – 27 și 28 iunie – a fost constituit, de fapt, din două congrese. Unul, extraordinar, desfășurat în prima zi de dezbateri, care a adoptat noul Statut al partidului și cel de-al doilea, ordinar, în care au fost aleși președintele partidului și cei 31 de de vicepreședinți.
Deși, la prima vedere, Congresul a dat senzația că totul se desfășoară fără probleme, în aer plutea, totuși, o atmosferă de ușoară tensiune, care, de altfel a ieșit mai pregnant la iveală, la sfârșitul dezbaterilor.
Un nou Statut
Noul Statut al partidului elimină, din cel vechi, apartenenţa la Alianța Liberarilor și Democraților pentru Europa (ALDE), sau la Internaţionala Liberală, instituie sistemul de alegeri uninominale pentru conducerea partidului şi un mecanism de control al activităţii miniştrilor. El fost adoptat, prin ridicare de mână, cu majoritatea voturilor celor peste 1.000 de delegaţi, înregistrându-se 6 voturi „împotrivă” şi 8 abţineri. „Acest statut nu e o formalitate, nu arată numai cum funcţionăm, ci şi cine suntem. Sunt foarte mulţumit că astăzi aţi votat aproape în unanimitate pentru acest nou statut”, a afirmat Klaus Iohannis, președintele interimar.
O majoritate copleșitoare
Alegerile pentru funcțiile de conducere ale partidului s-au desfășurat, la propunerea lui Klaus Iohannis, în două etape. În prima etapă, a avut loc scrutinul pentru desemnarea președintelui PNL. Pentru șefia PNL și-au depus candidaturile senatorul Ioan Ghișe și Klaus Iohannis. În discursul său, Ghișe a declarat că nu este de acord cu fuziunea cu PDL, „partid care a făcut mult rău românilor” și nici cu aderarea la PPE. În timpul votării și în cel al numărării voturilor, au luat cuvântul circa 20 de delegați, printre care și Norica Nicolai, care, la rândul său, și-a manifestat dezaprobarea față de fuziune și aderarea la PPE.
În urma numărării celor 1.479 de voturi valabil exprimate, comisia a stabilit că 1.334 au fost acordate candidatului Klaus Iohannis, în timp ce contracandidatul său, Ioan Ghișe a primit 144 de voturi. În aceste condiții, Klaus Iohannis a fost declarat președintele PNL.
Un anunț surpriză…
…care, ulterior, a provocat multe „valuri”, a fost cel prin care Iohannis a anunțat asistența că este în poziţia să confirme că PDL acceptă ca noua formaţiune să se numească PNL, anunț care a stârnit aplauze furtunoase. Nu cu același entuziasm a fost primit anunțul de membrii conducerii PNL, care au infirmat acest lucru cu vehemență și cu iritare și au susținut că Iohannis „a făcut o mare greșeală”. În fine, în cadrul Congresului au fost supuse la vot trei rezoluții. Cea privitoare la fuziune a primit doar 6 voturi împotrivă, iar pentru cea prin care se lua decizia de aderare la PPE, au fost exprimate doar 3 voturi împotrivă. Cea de-a treia rezoluție, privitoare la numele candidatului PNL la prezidențiale, a dat naștere la unele controverse. Din sală, s-au făcut două propuneri:
Klaus Iohannis și Crin Antonescu. Cum ambii au acceptat aceste candidaturi, s-a propus votarea lor de către delegații prezenți. A urmat un moment de confuzie, în care a intervenit Mircea Ionescu-Quintus. El a propus ca desemnarea candidatului la președinție să se facă în cadrul delegației permanente. La rândul său Klaus Iohannis a anunțat că retrage această rezoluție, urmând ca decizia să fie luată, așa cum propusese președintele de onoare al partidului, în Delegația Permanentă.
Cine sunt vicepreședinții
În final, s-a procedat la alegerea celor 31 de vicepreședinți, dintre cei 56 de candidați. Deși sistemul de vot a fost unul uninominal, prin sală au circulat mai multe liste care sugerau cine ar trebui să fie cei aleși. În urma votului, ca vicepreședinți ai partidului au fost desemnați Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Marin Almăjanu şi Alina Gorghiu, Cristian Buşoi, Cristian Adomniţei, Marius Nicoară, Victor Paul Dobre, Florin Alexe, Răducu Filipescu, Cornel Popa, Nicolae Robu, Rareş Mănescu, Ciprian Dobre, Cristian Buican, Eduard Hellvig, Mircea Moloţ, Sorin Frunzăverde, Nini Săpunaru, Lucia Varga, Vasile Varga, Stelian Dolha, Mircea Roşca, Aristotel Căncescu, Marcel Vela, Vasile Mustăţea, Virgil Popescu, Florin Ţurcanu, Mihai Voicu şi Gigel Ştirbu. Ei sunt membrii BPN care vor stabili atribuţiile executive în cazul a 15 dintre cei 31 de vicepreşedinţi.
Primii demisionari
Şase deputaţi liberali şi-au anunţat, duminică, demisia din PNL şi trecerea la formaţiunea pe care o va înfiinţa Călin Popescu Tăriceanu. Ei au declarat că sunt nemulţumiţi de fuziunea cu PDL şi de modul în care s-a desfăşurat congresul partidului. Cei şase deputaţi sunt: Andrei Gerea, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă şi Nicolae Alexandri. De asemenea, a anunţat că părăseşte PNL şi Bogdan Nica, fost secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia.