Atenție, consumatori!
Nu este o glumă. Comercianții profită de aceste zile călduroase în care avem nevoie de o mai bună hidratare decât în orice altă perioadă a anului și scot la vânzare până și apa ieșită din termenul de valabilitate, sau care conține viruși și bacterii care ne pot pune viața în pericol.
Mărește consumul de apă în această perioadă, dar ai grijă la ceea ce consumi! În loc să te răcorești cu apă plată sau apă minerală e posibil să sorbi din sticlă o bacterie periculoasă. Foarte mulți agenți economici își pun pe primul plan profitul și vând baxurile de apă, chiar dacă lichidul din sticle nu corespunde standardelor de calitate și există riscul apariției unor probleme grave de sănătate în rândul consumatorilor. În mai puțin de o lună de verificări realizate în magazinele din întreaga țară, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au retras de la vânzare aproximativ 50.000 de litri de apă îmbuteliată în valoare de peste 97.000 de lei. De asemenea, mai mult de un milion de litri de apă minerală naturală au fost opriți temporar de la comercializare. Pentru neregulile constatate, inspectorii au aplicat amenzi în valoare de 1.141.000 de lei și peste 200 de avertismente.
O sticlă de apă = toxiinfecție alimentară
Dintre cele mai grave nereguli depistate de inspectori în timpul verificărilor produselor de pe rafturile din magazine și supermarketuri, amintim:
expirarea termenului de valabilitate,
păstrarea sticlelor de apă în căldura de afară și nu în frigidere sau în lăzi frigorifice, cum ar fi normal,
în multe cazuri, analizele de laborator au indicat prezența unor bacterii care pot duce la toxiinfecții alimentare grave, anemii severe și chiar insuficiență renală,
la toate acestea, se adaugă și înscrisuri incorecte, inexacte sau informații netraduse de pe eticheta ambalajului.
“Atrag atenția consumatorilor să acorde o atenție deosebită aspectului apelor minerale și plate în ceea ce privește prezența suspensiilor, care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere. Citiți cu atenție înscrisurile de pe etichete și cumpărați numai acel produs care corespunde preferințelor și necesităților dumneavoastră! Orice abatere de la prevederile legale va fi sancționată”, avertizează Marius Alexandru Dunca, președintele ANPC.
Cum eviți să cumperi apă contaminată
urmărești cu mare atenție modul de prezentare a ambalajului, în special închiderea etanșă a recipientului,
acorzi o atenție deosebită condițiilor de depozitare,
nu cumperi produsul care are termenul de valabilitate modificat sau depășit,
întotdeauna, la achiziționarea produsului soliciți bon de casă. Te va ajuta în eventualitatea în care vei constata nereguli și vei dori să reclami calitatea/siguranța lichidului pentru sănătatea consumatorilor.