Curele heliomarine, izvor de sănătate
Încă n-ai ajuns la mare în acest sezon estival? Nu lăsa să treacă zilele frumoase de vară, fără să te bucuri de băile de soare, de nisip și fără să te răcorești în mare! Sarea marină și mineralele pe care le conține apa de mare au numeroase efecte benefice asupra sănătății tale.
Apa mării ameliorează durerile musculare, tratează foarte multe boli de piele și constituie unul dintre cele mai eficiente trucuri anti îmbătrânire. De aceea, este folosită la fabricarea multor cosmetice și produse de baie. Compoziția chimică a apei marine, bogată în minerale, îi oferă, însă, o mulțime de valențe terapeutice. Talasoterapia, sau băile în mare îți asigură o excelentă relaxare, confort și un somn bun, fiind recomandate pentru efectele lor calmante în stările de agitație, nervozitate și insomnie.
Vei avea o circulație sanguină mai bună și-ți vei ameliora multe boli
În plus, apa mării îți crește imunitatea, îți ameliorează durerile musculare, reumatismale și îți îmbunătățește circulația sanguină. Răcorirea în marea agitată constituie un tratament excelent și pentru regenerarea și menținerea sănătății părului, prevenind ruperea firelor. De asemenea, plimbările pe malul mării, dimineața, pe răcoare, când aerul este foarte curat, îți îmbunătățesc respirația. Aerosolii se recomandă mai ales dacă ai probleme ale căilor respiratorii. Îmbăierile în mare te scapă de bacteriile și impuritățile de la nivelul pielii, hrănind-o cu nutrienți și oferindu-i un aspect plăcut. Tot așa “arzi” și celulita și scapi de aspectul inestetic de „coajă de portocală” al pielii. În apa mării găsești și cel mai eficient tratament care combate acneea și-ți menține elasticitatea pielii, necesară pentru o tinerețe îndelungată.
“Ca să eviți șocul termic sau stopul cardiac, e bine să intri în apă progresiv, după o baie de soare de cel puțin zece minute. Este important să nu stai în apă pur și simplu, ci să înoți sau să faci exerciții, să te miști. Când apa este mai agitată, acțiunea mecanică a valurilor mării constituie un masaj benefic întregului organism”, spune dr. Anda Irinel Podar, specialist în medicină generală.
Cum să te bucuri, din plin, de curele heliomarine?
Medicul te sfătuiește și cum să te bucuri, din plin, de efectele benefice ale curelor heliomarine. “În prima zi de expunere nu trebuie să stai în apă mai mult de cinci minute, timpul fiind mărit zilnic până la 30 de minute. Nu intra niciodată în apă fără să fi mâncat, sau la mai puțin de o oră – o oră și jumătate, după masă. Dacă în timpul băii în mare simți că ai stări de vomă, greață, palpitații, amețeală și o stare de slăbiciune, trebuie să ajungi de urgență la cel mai apropiat spital din zonă pentru un control medical. Și, evident, înainte de a pleca în vacanță la mare, mergi la medicul de familie ca să-ți spună dacă e bine, sau nu, să faci băi heliomarine”, spune dr. Anda Irinel Podar, specialist medicină generală.
De unde vine puterea tămăduitoare a apei mării?
Din compoziția ei chimică. Un litru de apă marină conține 11 grame de sare de bucătărie. Mai mult, într-un litru de apă marină se regăsesc aproximativ 40 de săruri minerale printre care iod, calciu, magneziu, fier, crom, brom, aur, argint, mangan, arseniu, uraniu ș.a.m.d. De asemenea, pH-ul apei mării este între 7,5 și 8,4.