Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Ploiești, a ajuns, duminică seară, la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”, din București, cu vărsături, febră și diaree. Bărbatul lucrase în Nigeria și era suspect de infecție virală, inclusiv Ebola. Ulterior, probele au infirmat suspiciunea, starea de sănătate a pacientuluii fiind stabilă, după cum au anunțat specialiștii. “În cursul serii de duminică, s-a precizat diagnosticul la pacientul respectiv, fiind vorba de malarie. Pacientul a fost transferat la Spitalul de Boli Tropicale Victor Babeș unde este sub terapie și în momentul de față evoluția este deocamdată stabilă. Lucrurile s-au derulat absolut ca la carte, toată lumea și-a făcut treaba, așa cum a fost stabilit la nivelul MS, împreună cu domnul ministru și secretarul de stat Raed Arafat. Șansa să fi fost Ebola era extrem de mică. Rămăsese în diagnostic doar pentru că s-a ridicat o problemă”, explică prof. dr. Adrian-Streinu Cercel, managerul Institutului “Matei Balș”.
“România a aplicat încă de săptămâna trecută protocoalele impuse de Organizația Mondială a Sănătății (în privința măsurilor de prevenție pentru Ebola — n.r.) și, în afară de Institutul Balș, care are toate dotările necesare, în momentul de față există posibilitatea să fie dotate și alte unități sanitare, probabil din Cluj, Timișoara și Iași”.
Și totuși, pericolul nu a trecut.
Ce trebuie să știi despre virusul ucigaș?
Chiar dacă riscul de infecție cu virusul Ebola este scăzut, pe teritoriul țării noastre, pericolul nu a trecut. Cum se contactează virusul, cum se manifestă infecția și când te poți îmbolnăvi? Iată ce spun specialiștii! Virusul Ebola este mai periculos decât HIV-ul. Pentru început, boala se manifestă ca o simplă răceală, pentru ca în scurt timp să declanșeze dureri, iritații și sângerări interne și externe. Febra, durerile de cap, de gât și musculare sunt primele semne că temuta maladie a pătruns în organism. Virusul continuă să se dezvolte ,distrugând celulele sistemului imunitar aflate în formare. În această etapă, apar sângerări în ochi, urechi, gură și alte orificii, deoarece se sparg vase mici de sânge. Aceste simptome sunt însoțite și de dureri abdominale și iritații pe tot corpul.
Controlul medical, obligatoriu la contactul cu un pacient
Virusul se transmite prin contactul cu sângele sau lichidele biologice ale persoanei afectate sau animalului bolnav. Contactul sexual constituie unul dintre pericolele cele mai mari în ceea ce privește transmiterea maladiei. Boala devine contagioasă încă de la apariția febrei, durerilor și stărilor de vomă. Reține! La contactul cu o persoană bolnavă trebuie mers de urgență la spital pentru investigații. În 90% din cazuri, boala provoacă decesul, cu atât mai mult cu cât nu există un vaccin care să protejeze imunitatea împotriva virusului.
În acest context, Organizația Mondială a Sănătății recomandă restricții la călătoria și comerțul în zonele afectate.