La 300 de ani de la martirizare, cinstitele moaște ale domnitorului Țării Românești, Constantin Brâncoveanu și ale fiilor săi, s-au reîntors la Mogoșoaia. În sfântul lăcaș de cult, construit de familia domnească pe malul lacului ce împrejmuiește Palatul Brâncovenesc și frumusețile locului.
Marea zi în care Preacinstita Maică a Domnului s-a suit la ceruri, amintește și de tragica pieire a Brâncovenilor. Cu 300 de ani în urmă, pe 15 august, în Istanbul, după îndelungi suferințe, domnitorul Constantin Brâncoveanu, cei patru fii ai săi Constantin, Radu, Ștefan și Matei și ginerele său, sfetnicul Ianache, au fost martirizați. Din 1992, Biserica Ortodoxă Română (BOR) i-a declarat sfinți. În semn de stimă și prețuire pentru chinurile îndurate întru credința adânc înrădăcinată în Dumnezeu, BOR i-a comemorat pe acești martiri ai neamului, la finalul săptămânii trecute, în zilele de 16 și 17 august, prin slujbe de pomenire și manifestări culturale speciale. Duminică, mii de credincioși evlavioși au umplut așezământul de cult de la Mogoșoaia, cu prilejul tricentenarului Martiriului Sf. Brâcoveni.
Liderii BOR din toată lumea au comemorat sfinții martiri, la Mogoșoaia
Cu haina sufletului împăcat, curat, dis-de-dimineață pelerinii au pornit în procesiune cu sfintele moaște, păstrate și astăzi, ca o amintire scumpă, expuse într-un frumos baldachin, lucrat în stil brâncovenesc. În credința că acestea au puteri miraculoase, pelerinii s-au rugat și s-au închinat cu bucurie la moaștele aduse în lăcașul de la înalta curte, cu bunăvoința Părintelui Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cu sprijinul părintelui Cristian Burcea, protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord și al părintelui Ion Vrăjitoru, parohul Bisericii Sf. Gheorghe, de la Palatul Mogoșoaia. Alături de cei aproximativ 200 de preoți din protopopiatele de Nord și Sud ale Ilfovului, liderii BOR din toată lumea au săvârșit slujba de pomenire a sfinților, în micul altar de vară, amenajat frumos, în curtea Palatului.
“Astăzi, a avut loc slujba de sfințire a bisericii de la Palatul Mogoșoaia și binecuvântarea lucrărilor ce s-au desfășurat în ultimii doi ani. Este vorba despre restaurarea picturii de către prof. Nicolae Andronic și echipa sa de profesioniști, a lucrărilor de renovare a acoperișului și fațadei exterioare și înnoirea bisericii cu policandre și obiecte de cult. De la ora 08.00 dimineața, a început procesiunea cu sfintele moaște, a duse de la Biserica Sf. Gheorghe cel Nou din Capitală. Racla a fost purtată în procesiune, pe Aleea Centrală a Parcului, de un car brâncovenesc tras de cai, până la Biserica din curtea Palatului, unde a fost așezată spre închinare, într-un baldachin special. Sf. Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, membri ai Sfântului Sinod al BOR și preoți din Protopopiatul de Ilfov Nord. Toți clericii, au fost apoi alături de Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care a sfințit Biserica. Pelerinajul face parte din ciclul de evenimente organizate de Patriarhia Română cu prilejul sărbătoririi anului comemorării Sf. Martiri Brâncoveni”, ne-a mărturisit preotul Cristian Burcea, la finalul evenimentului religios.
“Această biserică are o valoare de simbol, deoarece aici venea adesea domnitorul Constantin Brâncoveanu pentru a ieși din tumultul Capitalei, a se odihni, a se ruga, a medita și a primi pe cei mai importanți sfetnici pentru a se consulta cu ei. Sf. Martir Constantin Brâncoveanu voia să dăruiască acest palat fiului său Ștefan, un om cultivat, care vorbea greacă și latină foarte bine, care citise mult și avea o predilecție deosebită față de Viețile Sfinților. El a scris lauda Sf. Mare Mucenic Gheorghe, un cuvânt de laudă la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Această preocupare a Prințului sau Voievodului Ștefan, Fiul lui Constantin Brâncoveanu pentru martiri și pentru Maica Domnului a fost izvorâtă dintr-o dragoste, dintr-o evlavie deosebită, dar în mod tainic – fără să știe – a fost o pregătire pentru propria mucenicie, o mucenicie care a avut loc la Constantinopol chiar în ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. În pictura de la Mogoșoaia, în biserica aceasta, tema muceniciei este o dominantă, precum și cinstirea Maicii Domnului printr-o iconografie care îmbogățește iconografia obișnuită pentru o biserică. Aici se află o bogăție teologică duhovnicească imensă în tematica picturii și în accentele care au fost puse atunci când ea a fost pictată. Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu a făcut trecerea de la Evul Mediu la Modernitate”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, în cuvântul său de învățătură adresat clericilor și enoriașilor, deopotrivă.
“Mulțumim Preafericirii Voastre pentru permanenta purtare de grijă și pentru tot sprijinul pe care ni l-ați acordat pentru ducerea la bun sfârșit a acestor lucrări! Mulțumim și autorităților locale care au înțeles importanța punerii în valoare a acestui monument istoric, biserica de la Palatul Sf. Constantin Vodă Brâncoveanu! Deși a fost construită ca paraclis al familiei Brâncoveanu de mai bine de 300 de ani a slujit comunității din Mogoșoaia”, a predicat preotul Ion Vrăjitoru, parohul bisericii de la Mogoșoaia.
După cum ne-a propovăduit preotul Ion Vrăjitoru, parohul lăcașului de cult, “această capelă a zidit-o în anul 1688 Sf. Constantin Brâncoveanu (1654-1714) pentru reședința cumpărată aici, în 1681. Construită în spiritul tradiției autohtone, navă cu spațiul interior deschis prin trei arcade, și pridvor cu arce în plin cintru pe 8 coloane de zidărie, având, la origine și turn clopotniță pe pronaos (dispărut la 1802) arhitectura bisericii se remarcă prin finețea siluetei și prin ritmul clasic, sobru dar rafinat al decorului fațadelor.
Protopopul de Ilfov Nord și toți binefăcătorii lăcașului de cult, decorați de Întâistătătorul BOR
În semn de recunoștință pentru aportul restaurării și înfrumusețării așezământului bisericesc de-a lungul timpului, preoții și binefăcătorii săi, au fost decorați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Întâistătătorul BOR. Astfel, preotul arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor a primit Ordinul “Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici. Preotul Cristian Burcea, protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord, a primit diploma omagială “Sfinții Martiri Brâncoveni”. Distincția le-a revenit și lui Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov și lui Paul Precup, primarul comunei Mogoșoaia. Preafericitul Părinte Patriarh a înmânat Diploma omagială și lui Mihail George Staicu, administratorul public al Comunei Mogoșoaia, lui Dan Ioan Pechi, lui Romeo Andronic, pictorul restaurator, Doinei Mândru, directorul artistic al Centrului Cultural “Palatele Brâncovenești” Mogoșaia și Ortansei Ionescu, donatorul unor obiecte de cult. De asemenea, părintele Ion Vrăjitoru, parohul bisericii a fost numit iconom stavrofor.
“Astăzi, am comemorat 300 de ani de la moartea Sf. Domnitor Brâncoveanu și a celor patru fii ai săi. Împreună cu mii de credincioși am avut bucuria să observ că în ciuda dificultăților de zi cu zi, românii știu să-și amintească de marii domnitori ai neamului. Am credința că valorile autentice românești, vor dăiuni în timp, fiind aducătoare de educație și cultură pentru neamul românesc”, a mai declarat Marian Petrache.
Primarul comunei Mogoșoaia Paul Precup, i-a acordat Patriarhului Daniel, titlul de cetățean de onoare “Mulțumim Prefericirii Voastre că ați venit să ne sfințiți biserica Sf. Martiri Brâncoveni și că ne-ați adus cinstitele moaște spre închinare! Drept recunoștință, vă oferim titlul de cetățean de onoare al comunei Mogoșoaia.”