Temperaturile extrem de ridicate îți pot pune sănătatea în pericol. Mai ales, dacă jobul te obligă să muncești direct în arșița de afară.  Pentru a evita problemele grave de sănătate în perioada caniculară, trebuie să respecți recomandările medicilor privind hidratarea și evitarea expunerii la soare, la amiază. La serviciu, angajatorul este obligat să te protejeze.

Ordonanța de Ur­gență nr. 99/2000 îl obligă pe angajator să adopte măsuri pentru ca tu să-ți poți desfășura activitatea cât mai bine cu putință. Pe lângă o bună hidratare pe parcursul întregii zile de lucru, acesta este obligat să-ți creeze și condiții optime de lucru. Angajatorul are datoria de a-ți asigura echipament adecvat muncii. Iar la nevoie, trebuie să te repartizeze pe un alt post  sau chiar să-ți solicite  întreruperea activității. Mai ales la orele prânzului, când soarele strălucește cu putere și există riscul să faci insolație sau să suferi complicații grave ale inimii care pot duce la deces. Măsurile de protecție se aplică în zilele în care temperaturile depășesc 37 de grade Celsius, două zile consecutiv.     

Cum trebuie să te protejeze angajatorul? 

  •  să-ți asigure între doi și patru litri de apă minerală pe zi în vederea bunei hidratări a organismului, 
  •  să-ți asigure venti­lație cu dispozitive de aer condiționat dacă depui efort fizic,
  •  să-ți asigure echipament de protecție împotriva razelor solare, 
  •  să-ți reducă eșa­lonat programul de lucru sau să-ți împartă timpul de muncă pe două perioade ale zilei, până-n ora 11.00 și după ora 17.00, 
  •  să-ți creeze condiții de spălare a mâinilor, feței și de răcorire prin dușuri frecvente, 
  •  să-ți dea posibilitatea reducerii intensității și ritmului activității fizice, 
  •  să-ți ofere posibilitatea alternării perioadelor de lucru cu repaus în locuri umbrite, în care sunt curenți de aer.   

Recuperezi orele nemuncite 

În cazul modificării programului de lucru, vei recupera orele petrecute la serviciu fără să muncești, în următoarea jumătate de an. Conducerea companiei va stabili de comun acord cu reprezentantul departamentului în care îți desfășori activitatea modalitățile de recuperare a timpului nemuncit și modalitățile de plată.

2.500 de lei, amendă pentru șeful care nu-ți respectă drepturile

Reține! Dacă angajatorul nu-ți respectă drepturile conform legii, acesta riscă o amendă cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă verifică modul în care angajatorii respectă drepturile salariaților în această perioadă a anului.