Anul bisericesc se încheie luna aceasta cu ultima mare sărbătoare a creștinilor ortodocși, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită vineri, 29 august. Fiind comparată cu Vinerea Patimilor lui Hristos, marea sărbătoare trebuie ținută cu post aspru și multă rugăciune. 

După marile sărbători ale Mântuitorului Iisus Hristos și ale Maicii Sale, Preacurata Fecioară Maria, Biserica a rânduit și prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul, Înainte-Mergătorul Domnului. Astfel, pe 29 august celebrăm Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, care durează de la 01.09 la 31.08. Fiind considerat cel mai mare dintre profeți și totodată, „făclia luminii dumnezeiești”, praznicul acesta este asemănat în mare măsură cu vinerea în care a fost răstignit pe cruce Mântuitorul Iisus Hristos. Se cuvine să sărbătorim hramul cu post aspru, rugăciune în tihnă, credință și dragoste de Dumnezeu. Așadar, să celebrăm marea sărbătoare religioasă în post negru, fără carne, lactate, ouă, gânduri negre, vorbe grele și desfrânare. Să ne abținem de la toate fărădelegile și de la hrana care include gustoasele preparate de orgine animală ca să ne apropiem de viața înfrânată a Sfântului Ioan. Și ca să nu ne asemănăm cu Irod, cel care din cauza ospățului fără măsură, a poruncit ca Salomeea să-i danseze oferindu-i drept răsplată capul Sfântului Ioan Botezătorul. 

El gătește calea ce duce la Hristos 

Despre Sfântul Ioan Botezătorul se știe că a venit pe lume la data de 24 iunie, cu șase luni înaintea Mântuitorului Iisus Hristos. El s-a născut în cetatea Orini de lângă Ierusalim, fiind fiul preotului Zaharia și al cuvioasei Elisabeta, ruda Fecioarei Maria. Venirea lui pe lume a fost vestită tatălui său de îngerul Gavriil, în timp ce acesta slujea la templu. Și, pentru că a nu dat crezare îngerului, Zaharia și-a pierdut graiul până în ziua în care a dat numele fiului său. Există o bună perioadă din viața Botezătorului despre care nu se cunoaște nimic. Nu sunt informații. Se știe însă, că s-a retras în pustiu unde a dus o viață de aspre nevoințe până când a primit porunca să înceapă să predice. Ioan L-a descoperit oamenilor pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu. El a fost trimisul Domnului în deșert să anunțe vestea cea bună a venirii lui Hristos. Pregătind drumul oamenilor către mântuire și botezându-L pe Hristos în apa Iordanului, el își împlinește misiunea. Pentru creștini, “Îngerul pustiei” devine Înainte-Mergătorul Domnului și reprezintă cel mai bun model de înfrânare, de pocăință și de curățire prin rugăciune. Sfântul Ioan Botezătorul este considerat și în zilele noastre, cel care gătește calea ce duce la Hristos. 

Capul său a fost pierdut de trei ori 

Din scrierile biseri­cești, aflăm că slujitorul tainei dumnezeiescului botez, Sfântul Ioan a murit ca un martir. I-a fost tăiat capul pe vremea când era în­tem­nițat în castelul lui Irod de la Maherus deoarece, îl mustrase pe Irod pentru traiul nelegiuit cu soția fratelui său, Irodiada. Cum Irodiada ajunsese să-l urască nespus pe Ioan, i-a cerut fiicei sale Salomeea, care dansase și plăcuse tuturor oaspeților, în special lui Irod, să-i dea capul Botezătorului. Se pare că Sfânta Ioana, soția dregătorului lui Irod a luat capul lui Ioan din curtea Irodiadei și l-a pus într-un vas de lut pe care l-a îngropat la Ierusalim, pe muntele Eleonului. După moarte, capul Sfântului Ioan a fost pierdut de trei ori. Și găsit de fiecare dată. Și astăzi, celebrăm fiecare găsire a capului Botezătorului. Biserica Ortodoxă Română prăznuiește anual, la data de 24 februarie, Prima și a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Iar pe cea de-a treia, o sărbătorește în fiecare an pe 25 mai.

Rugăciune la Tăierea Capului Sfântului Ioan

Sfinte Ioane, Înainte-Mergătorule, 

Frumusețea cerului și bucuria pământului, 

Cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfințit, 

Primind această smerită rugăciune a noastră, 

Izbăvește-ne din toate nevoile și ne scoate din chinul ce va să fie, 

Pe noi, cei ce te lăudăm cu credință și nădejde. 

Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, 

Ajută-ne să-i biruim pe vrăjmașii văzuți și pe cei nevăzuți. 

Izbăvește-ne din tot necazul

Și, având îndrăznire către Domnul, 

Ferește-ne de ispitele acestui veac. 

Dăruiește-ne nouă, 

Sfinte Ioane Proorocule, 

Putere din cer 

Și, ca unul ce ești făclie strălucitoare, 

Luminează-ne pe noi, 

Cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. 

Amin!