Mare atenție ce mănânci la petreceri!
Este sezonul nunților și al petrecerilor organizate în restaurante. Mare atenție, însă, la ceea ce mănânci în localul în care te afli! Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au găsit în bucătăriile unor restaurante până și carne expirată de aproape o jumătate de an.
Dacă ești invitat la o petrecere la restaurant, dă curs invitației. Dar, când vine momentul servirii aperitivelor și a celorlalte bunătăți culinare, asigură-te că în farfurie ai doar alimente proaspete. În doar câteva zile de controale efectuate în restaurantele, autoservirile și pizzeriile din întreaga țară, inspectorii ANPC au depistat nereguli grave. Din cei 1.297 de operatori economici verificați, 1.018 (reprezentând 78%) încălcau flagrant siguranța alimentației sănătoase a publicului larg. Pentru neregulile depistate, inspectorii au retras definitiv de la comercializare 672 de kilograme de alimente, în valoare de peste 28.000 de lei. Ei au mai dat și 476 de avertismente și 713 amenzi, în valoare de 1.475.150 de lei.
Mușchi de oaie ieșit din consum de cinci luni, în Ilfov
Potrivit reprezentanților ANPC, patronii unor unități de alimentație publică din Ilfov atentau grav la sănătatea consumatorilor. “S-a găsit depozitat în spațiul frigorific mușchi de oaie expirat de cinci luni (data expirării 24.03.2014). De asemenea, în spațiile de frig anexe bucătăriei era depozitată pâine toast expirată precum și somon feliat și păstrăv, produse preambalate individual pentru care nu s-a putut stabili data durabilității minimale. Smântână, brânză proaspătă, sos maioneză cu data durabilității minimale depășită.”
Salată de icre, fără acte de proveniență, la petrecere, în București
Nici în Capitală, proprietarii restaurantelor nu par a fi mai preocupați de protecția sănătății clienților. La verificările experților, “existau în stoc ouă de consum fără documente de proveniență, iar pentru salata de icre servită la un eveniment nu s-au putut prezenta documentele de aprovizionare.”
Localurile pot fi închise
“Sănătatea și siguranța consumatorilor este principala noastră preocupare, astfel că nu permit nicio abatere de la prevederile legale. Mai ales în domeniul alimentar. ANPC supraveghează permanent piața. Atrag atenția operatorilor economici care, din neglijență sau rea voință, pun în pericol sănătatea consumatorilor, prin comercializarea în condiții improprii a produselor alimentare, că vor fi aspru sancționați, ajungându-se chiar și la suspendarea temporară a activității, dacă situația de la fața locului o impune”, spune Marius Alexandru Dunca, președintele ANPC.