Alertă maximă în zootehnie!

În urma acestei situații, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale. 

Vicepremierul a solicitat  ANSVSA să ia toate măsurile care se impun pentru prevenirea și limitarea transmiterii acestei boli, la nivel național, iar populația să fie corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorități și despre specificul bolii „Bluetongue” – boala limbii albastre. 

Potrivit ANSVSA, boala nu afectează omul, dar produce mari pagube economice în urma răspândirii acesteia. De asemenea, laptele sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populație. Una dintre soluțiile pentru limitarea răspândirii bolii este sacrificarea animalelor infectate. În acest sens, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare pentru despăgubirea fermierilor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Prefectura Județului Buzău a dispus deja restricții de circulație a bovinelor și ovinelor din localitățile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză și interzicerea târgurilor de animale.  

Detalii privind “Boala limbii albastre” 

Boala limbii albastre, sau febra catarală, este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage (ex. țânțari), din genul Culicoides. Din literatura de specialitate, reiese că o insectă hematofagă poate călători până la 1,5– 2 km/zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot ajunge până la 200 de km/zi. Virusul nu se transmite prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele (ovine, caprine, bovine) şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.