Ajutor de minimis de la Guvernul României
Ziua de 6 mai 2014 a fost una neagră pentru legumicultorii din comuna Vidra. Grindina abătută peste serele și solariile acestora a făcut prăpăd. Zeci de hectare de culturi de legume au fost făcute una cu pământul. Un dezastru care ar fi putut compromite întreaga muncă depusă de fermierii vidreni încă din luna februarie. Din fericire, autoritățile s-au implicat din plin pentru a reduce la minimum efectele negative ale calamității.
În chiar a doua zi după prăpăd, la fața locului au sosit Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, prefectul județului, Daniel Rășică și senatorul PSD de Ilfov, Gabriela Firea, însoțiți de o comisie de la Direcția pentru Agricultură Ilfov. În urma acestei vizite, a fost constatată amploarea dezastrului abătut asupra comunei Vidra și s-au făcut promisiuni că se vor lua măsurile necesare pentru ca vidrenii să-și poată reface culturile, serele și solariile. Promisiuni care, iată, sunt pe cale de a se îndeplini.
Grădinarii din Vidra vor fi despăgubiți de Ministerul Agriculturii
Pentru a căpăta amănunte despre ajutoarele pe care le vor primi vidrenii afectați de grindina din mai, ne-am deplasat la Direcția pentru Agricultură Ilfov, instituția care gestionează acordarea acestui sprijin. Aici, am stat de vorbă cu directorul Direcției, Florin Nicolae și cu Oprea Victor Nicolaină, șef serviciu. Ulterior, ni s-au alăturat primarul interimar al comunei Vidra, Florea Liviu Biliboc și consilierul local Ion Viorel Neculcea.
„După vizita autorităților, la Vidra a fost constituită, cu multă promptitudine, o comisie locală pentru evaluarea pagubelor și despăgubirea oamenilor, persoane fizice, asociații, sau societăți agricole. Au fost afectate 3 localități, 1 Decembrie, Popești-Leordeni și comuna Vidra unde s-au produs cele mai multe pagube. La Popești-Leordeni au fost afectate cele mai mari sere din Europa, gestionate de compania „Leoser”. La nivel național, grindina a afectat 55 de localități, situate în 13 județe. În aceste condiții, doresc să subliniez, încă o dată, modul salutar în care a intervenit Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, pentru ajutorarea celor afectați de această calamitate”, ne-a spus directorul Florin Nicolae.
Plățile, în a doua decadă a lunii septembrie
La rândul său, Victor Nicolaină a ținut să precizeze: „Toată activitatea de constatare a pagubelor a fost reglementată prin HG 606/23 iulie 2014. Cererile de ajutor au fost depuse la primărie, în termen de 30 de zile de la publicarea HG în Monitorul Oficial. În urma acestora, comisiile locale au făcut constatările pagubelor și au întocmit dosare, care, la rândul lor, au fost verificate de specialiștii Direcției pentru Agricultură, din cadrul unei comisii constituite la acest nivel. Conform aceleiași Hotărâri, se vor acorda despăgubiri în valoare de 3 lei/metru pătrat de folie și 27 de lei/metru pătrat de geam. Trebuie subliniat faptul că, acești bani vor fi acordați numai pentru suprafețele acoperite, în momentul calamității, cu culturi, în spații protejate, cum ar fi curțile și grădinile, deci nu pentru cele aflate în câmp”.
La solarii, ne spune Victor Nicolaină, în cazul în care folia a fost afectată în proporție de 100%, se mai adaugă la suprafața respectivă încă 10 procente, care reprezintă folia care se îngroapă în pământ, la înființarea solariului. Așadar, la o suprafață de 1.000 mp, se mai adaugă la cuantumul despăgubirilor încă 100 mp. Astfel, un calcul estimativ arată că, în medie, legumicultorii ar putea primi aproximativ 4.000 de lei/dosar depus.
„Plățile vor fi efectuate de Direcția pentru Agricultură Ilfov, în funcție de graficul livrării banilor de la Trezorerie. La modul în care se desfășoară lucrurile, sunt convins că, începând cu a doua decadă a lunii septembrie, vom termina să transferăm banii, eșalonat, în conturile bancare ale solicitanților, pentru că, până pe 10 septembrie, noi vom fi finalizat verificarea dosarelor, iar acestea vor fi fost trimise la MADR. Așadar, oamenii să stea liniștiți, pentru că, așa cum v-am spus, ei vor avea banii în conturi în a doua decadă a lunii septembrie!”, ne-a dat asigurări Florin Nicolae.
515 dosare, în comuna Vidra
Dacă în comuna 1 Decembrie au fost înregistrate 19 dosare, iar în Popești-Leordeni doar unul („Leoser”), în Vidra, primăria a primit 515 de solicitări, pentru 67 de hectare, zonă protejată, ceea ce demonstrează cât se poate de clar amploarea pagubelor suferite de grădinarii din localitate. „Încă din primele zile de după dezastru și până astăzi (27 august, n.r.) angajații primăriei au muncit la foc continuu pentru întocmirea dosarelor. Doresc, totodată, să subliniez implicarea deosebită de care a dat dovadă domnul director Nicolae pentru rezolvarea acestei probleme, în cel mai scurt timp. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, implicarea autorităților, care au înțeles că trebuie să facă ceva pentru această comunitate, a dat încredere oamenilor că, vor fi ajutați să iasă din acest impas. Mai ales că, mulți dintre ei au apelat la credite bancare pentru a-și reface solariile. Așadar, acești bani îi vor ajuta să-și stingă o parte din datoriile de la bănci. Pot să spun că acest ajutor a dat viață, din nou, comunei Vidra. Totodată, trebuie să remarc rapiditatea cu care au fost rezolvate toate demersurile legale, în special la nivelul Direcției Agricole”, ne-a spus primarul interimar din Vidra, Florea Biliboc.
Iată, așadar, că, în România, se mai întâmplă și lucruri pozitive. Directorul Direcției Agricole, ne spunea, în timpul întrevederii avute, că el consideră demersul Guvernului drept unul cât se poate de necesar și binevenit. Și, sublinia dumnealui, a insistat ca instituția pe care o conduce să ducă la bun sfârșit demersurile necesare pentru ca vidrenii să intre cât mai rapid în posesia ajutoarelor. Pentru că, așa cum plastic s-a exprimat, „Vidra este „rezervorul” de legume al Capitalei…”