A trăi, nu înseamnă a respira. Ci a înfăptui
Nu poţi simţi pulsul vieţii unei comunităţi, decât măsurându-i starea prezentului. Și ea e vizibilă lejer, poposind acolo unde oamenii trăiesc. Nu trebuie să-ţi concentrezi atenţia, cu mare râvnă. Clinceni e un asemenea loc. Unul special, cu decorul lui stradal, îngrijit și proaspăt. Cu o ambianţă naturală a sumedeniilor de detalii cochete, privite de aproape sau în ansamblu, de la distanţă. Cu casele desfășurate de o parte și de alta a panglicii străzilor, cu asfalt închis la culoare, turnat de puţin timp.
Prezentul are la Clinceni o sumedenie de imagini. Sunt faţetele în amănunt ale devenirii unei comunităţi, aflată în plină vitalitate. Nu trebuie să ghicești, ci știi că în spatele fiecăreia dintre ele, stau grija, interesul și energia pentru fiecare amănunt și întregul lor.
Primii pași, în școli înnoite
E aici, o mișcare simultană a începutului de viaţă, odată cu iniţierea studiului școlar. Copiilor le rămân întipărite imaginile acestui start. La 1 septembrie, cadrele didactice încep pregătirile pentru începutul anului școlar, care se va deschide, într-un cadru festiv, peste două săptămâni.
La Școala Generală nr. 2, din apropierea Monumentului Eroilor, s-au construit spaţii pentru două săli de clasă, cancelarie și grupuri sanitare. În plus, se construiește un teren de sport multifuncţional, pentru copiii care învaţă acolo. Și la Școala Primară nr. 1, decorul nou și proaspăt al înnoirii e prezent, la fel ca în toate așezămintele de învăţământ, din comună. Și în satul Olteni, la Școala nr.3, se lucrează la reparaţii în interiorul clădirii, la gardurile care o împrejmuiesc și la faţada ei.
La grădiniţe și la Liceul cu program sportiv
Peste tot, lucrările de reparaţii, modernizări și reabilitări ale clădirilor școlare, precum și ale grădiniţelor – fie ele cu program prelungit sau normal – dau măsura interesului constant pentru creșterea valorii procesului educaţional.
La Grădiniţa cu program prelungit nr.1 se fac lucrări de modernizare, igienizări și reparaţii. Unitatea dispune de un spaţiu exterior de joacă și verdeaţă, în suprafaţă mare, de aproximativ 4.000 mp. Lista continuă cu Liceul cu Program Sportiv, cu clasele I-XII, unde s-au executat lucrări de extindere, de reabilitare interioară și continuă cu cele de modernizări ale spaţiilor de clasă. În exterior, s-au înlocuit jgheaburile deteriorate, tabla de pe acoperiș și s-a muncit la finisarea clădirilor.
În comună, va apărea o sală nouă de festivităţi, cu finanţare pornită iniţial din bugetul local al primăriei. Acum, lucrarea e continuată cu bani europeni, printr-un proiect derulat prin Programul Operaţional Regional – Regio. Valoarea lui e substanţială – 500.000 de lei.
Gospodărirea cu forţe proprii
În marea lor majoritate, toate aceste lucrări sunt executate în regie proprie, de către firma din subordinea primăriei, SC Prod Sabarul, Clinceni. Valoarea lor totală este foarte mică, în raport cu amploarea și diversitatea fronturilor de muncă, răspândite pe toată suprafaţa localităţii. Este o economie importantă de resurse bănești, locale.
Reţelele de apă și canalizare
La aceste capitole, lucrările sunt realizate în proporţie de 90%. Iar primarul Adrian Budeanu, împreună cu Consiliul Local au decis să delege serviciul de gestionare a apei către Serviciul Apă Canal, Ilfov. Faza actuală este aceea de predare primire a tuturor reţelelor de apă și canalizare, staţii de epurare și pompare. În același timp, anul acesta vor începe lucrările la Staţia de epurare a apei din satul Olteni, care va deservi cele peste 2.000 de gospodării, plus zona industrială de acolo. Iar anul viitor vor începe lucrările de alimentare cu apă și canalizare, în faza a doua a Masterplanului (2015-2020), pentru zona Clinceni, în valoare de 13 milioane de euro.
Centrul Social pentru Copii
Este un obiectiv început de ceva veme. Proiectul lui e derulat împreună cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecţiei Sociale. Construcţia s-a ridicat la primul etaj, unde echipele de muncitori alcătuite din zidari și fierari betoniști lucrează la compartimentarea primei jumătăţi, a suprafeţei nivelului I. O surpriză neplăcută a fost când, în urmă cu peste două săptămâni, o tornadă formată în zonă, a năruit o parte din zidăria clădirii.
Drumuri modernizate
În legătură cu acest subiect, primarul Adrian Budeanu afirmă:
“În urma discuţiilor purtate cu președintele CJ Ilfov Marian Petrache s-a stabilit ca, în primăvara anului viitor, să înceapă lucrările de extindere și modernizare a DJ 401 A, pe o lungime de 4 km. Noi vom reabilita trotuarele, spaţiile verzi. Asta face parte din programul de asfaltare străzi, împreună cu CJ Ilfov, în valoare de 18 milioane de lei. Apoi, am asfaltat, până astăzi, străzile: Intrarea Solariilor, Sabarului (parţial), Ortansei, Drumul de Exploatare 23 (DE 23). Iar după finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare, vom merge cu partea a II-a de reabilitare – prin asfaltare – a străzilor: Viilor, Privighetorii, Ciocârliei”, încheie el.
Reabilitarea Bisericii, de la Monumentul Eroilor
Iată un subiect important și special. Îl vom trata separat. El ţine de satisfacţia spiritual creștină a miilor de credincioși din Clinceni. Nevoia salvării acestei biserici a adunat lecţia și morala credinţei oamenilor de aici, a solidarităţii muncii obșești, pentru păstrarea simbolurilor identităţii lor ortodoxe.
Așadar, despre acest subiect de excepţie, pe pagina din dreapta.