Companiile care vor să beneficieze de ajutor de stat pentru a realiza investiţii care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă trebuie să depună cererile, în cadrul primei sesiuni, în perioada 22 septembrie – 17 octombrie, pentru aceasta fiind alocate 200 milioane de lei.

Guvernul a avizat schema de ajutor de stat pentru companii, valabilă până în anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 milioane euro), pentru finanţarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale şi necorporale, aferente investiţiei iniţiale, plata efectuându-se în perioada 2015-2023.

Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei (circa 600 milioane euro) pentru perioada 2015-2023, cu posibilitatea suplimentării, iar bugetul maxim anual este de 450 milioane lei. „Schema are ca obiectiv susţinerea de la bugetul de stat, prin alocări nerambursabile, a costurilor salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, în limita salariului mediu brut pe economie, de către întreprinderi din toate sectoarele de activitate care dezvoltă proiecte de investiţii şi creează minimum 10 noi locuri de muncă, din care 3 pentru lucrători defavorizaţi”, arată  Ministerul Finanţelor Publice.

Cererile de acord pentru finanţare, împreună cu documentele justificative necesare în prima etapă de evaluare, trebuie trimise la Registratura Ministerului Finanţelor Publice,  prin poştă sau servicii de curierat, cu confirmare de primire, menţionându-se pe plic „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 332/2014”.

Câți bani sunt pentru Ilfov

Conform proiectului, pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie să realizeze o investiţie iniţială de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentând investiţia în active corporale şi necorporale aflate în acelaşi perimetru, legate de construirea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior, sau o schimbare fundamentală a procesului general de producţie.

Companiile din regiunile Vest şi Ilfov vor putea atrage ajutoare de stat de 26,25 milioane euro, iar cele din Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia vor beneficia de maxim 37,5 milioane euro fiecare.