Reclama celor de la Regio, difuzată intens la televiziuni, și vizita maestrului Victor Rebengiuc în parcul din   au fost un moment de mândrie faţă de realizările orașului Bragadiru și ocazia de a-l felicita pe primarul Vasile Cimpoeru pentru o realizare de care știe toată ţara. Când colo…

1,7 milioane de euro murdăriţi în fiecare weekend

Lui Vasile Cimpoeru îi îngheaţă zâmbetul pe faţă când îl felicit pentru parcul atât de cunoscut de o Românie întreagă și izbucnește de-a dreptul: «Aș fi mult mai liniștit, ca om și ca primar, dacă acest parc nu s-ar fi degradat la fiecare sfârșit de săptămână din aprilie încoace, de când a fost inaugurat. De fapt, tot ce a făcut Primăria, pe fonduri europene, este sistematic distrus, sub o formă sau alta. Fac un apel, prin intermediul Jurnalului de Ilfov, pentru ca toţi vizitatorii acestui parc să aibă grijă de această investiţie. Îi rog să dea dovadă de educaţie europeană în acord cu investiţia! Să vă spun că s-au tăiat și furat lanţurile de la leagăne? Să vă spun de cojile de seminţe aruncate pe jos, pe aleile parcului?  Să vă spun de cele 400 de aspersoare deja furate din spaţiile verzi reamenajate împrejurul blocurilor? Vă spun, dar mi-e rușine de rușinea lor. Tot ce s-a făcut prin fonduri europene este verificat timp de 5 ani. Fiecare centimetru de iarbă a fost pus cu respectarea indicaţiilor din proiect și a legii. În cei 5 ani, timp de 3 ani responsabilitatea asupra menţinerii parcului în bună stare revine societăţii care a amenajat și, apoi, ultimii 2 ani ne revin nouă. De unde fonduri pentru a ne ocupa și de reparaţii tot timpul, când avem și altceva de făcut? Sunt dezamăgit, de-a dreptul.  Parcul este plin, plin de coșuri de gunoi și, cu toate acestea, oamenii tot pe jos aruncă, chiar lângă coș. Vine multă lume în parcul acesta, nu sunt doar oameni din Bragadiru, așa că nu pot să acuz direct pe cineva», încheie primarul supărat.

Bănci rupte, inscripţii deocheate…

Mergem în parc alături de consilierul primarului, Dumitru Iepure, care povestește: «Vă aflaţi într-un loc unde, în urmă cu 7 ani, era o groapă de gunoi, cu toată mizeria pe care o implică aceasta. Din aprilie 2014, este un parc european gândit până în cele mai mici amănunte: apă potabilă de la cișmele, 20 de spaţii elegante pentru grătare, locuri de joacă pentru copii, pe vârste, spaţii și piste pentru sport, aparate de fitness, grupuri de toalete publice și coșuri de gunoi amplasate la fel de des ca și plantele. Cu toate acestea,  în fiecare dimineaţă de luni, firma de curăţenie rânește, de-a dreptul, acest parc și zău, că nu pot înţelege cum oamenii își bat joc și de banii lor. Parcul are o contribuţie bănească de 2% din partea primăriei Bragadiru, iar acești 2% de unde vin? Din taxele și impozitele plătite de locuitorii orașului. Nu pot nici să înţeleg la ce folosește cuiva dacă fură un aspersor sau îl strivește cu piciorul. Iar aspersorul în cauză trebuie înlocuit, căci fără a uda, porţiunea de iarbă se usucă și aceasta înseamnă că nu respectăm noi, primăria, prevederea legală de menţinere a investiţiei timp de 5 ani. La cea mai mică distrugere, se repară imediat, cu toate acestea, tot găsim câte un loc unde s-a stricat ceva. Iată banca aceasta  cu lemnul lipsă, ieri era întreagă. A întors cineva mașina pe spaţiul verde, imediat am chemat firma și s-a înlocuit gazonul. Ce-i drept, acea persoană are dosar la Poliţie și va plăti pentru distrugerile făcute. Trist este și faptul că tinerii  se urcă cu picioarele pe băncile din zona de parcare și lasă în urma lor mormane de coji de seminţe. Intrarea în parc este 10 lei doar pentru mașină, grătarul este gratuit, se dă pe bază de bulletin și fiecare îl ia și-l pune în locul special amenajat. Însă, să nu vă imaginaţi că lunea dimineaţa nu găsim cărbunii aruncaţi pe iarbă!”, povestește cu obidă Dumitru Iepure.

Zeci de blocuri/Râd în soare argintii…

Celebrul cântec «Macarale» îmi vine în minte când ajungem  și în zona blocurilor care încă se mai anvelopează, undeva pe lângă blocul P1. Consilierul primarului ne povestește despre munca de lămurire cu oamenii, pentru ca aceștia să renunţe la coteţele cu păsări sau porci pentru a face loc parcărilor. Dumitru Iepure ne spune că și faţadele refăcute în programul de termoizolare a blocurilor au fost găurite și polistirenul expandat scos. 400 de aspersoare au dispărut și multe sunt strivite. «Am discutat cu părinţii copiilor care bat mingea printre blocuri pentru a-i sensibiliza. Ce era aici și ce este acum reprezintă un pas uriaș către civilizaţie și noţiunea de oraș», spune consilierul primarului. Pe jos, cătinel, ajungem în spate, la Paradis și apoi în mica piaţă din apropiere. Câţiva comercianţi din piaţă se lasă cu greu convinși că până și navetele goale trebuie stivuite și nu aruncate aiurea. 

Pădure fără uscături…

…nu există pe nicăieri și Bragadiru, cât este el de oraș,  nu avea cum să facă excepţie. Desigur că nu toată lumea aruncă pe jos în parc și desigur că nu toţi tinerii se urcă cu picioarele pe bănci. Dar, este posibil ca aceia care aruncă pe jos în parc să facă la fel și în propriile case. Este posibil ca aceia care se urcă pe bănci, să se pună seara, în pat, cu galoșii. Orice este posibil. Cu putinţă este, însă,  și să existe respect și grijă faţă de tot ce e frumos și curat împrejurul oricăruia dintre noi. Un poet giurgiuvean, Gavriil Stiharu,  scria că «bunul simţ nu face bani, dar face toţi banii».