Hanul Gabroveni, din Capitală, este din nou accesibil publicului larg. După mai bine de doi ani, în care a fost supus unor lucrări de restaurare și modernizare, monumentul istoric de o importanță națională va deține un centru cultural-artistic, în care se vor organiza expoziții și spectacole de excepție. 

Capitala renaște. 

Într-un cadru select, primarul Sorin Oprescu a redeschis, joi, Hanul Gabroveni din Centrul Istoric al Bucureștiului, în prezența prim-ministrului Victor Ponta. Celebrul monument arhitectural din Str. Lipscani, construit între anii 1804-1817, și-a redeschis porțile și își așteaptă din nou vizitatorii. Fiind lăsat în paragină după ’90, hanul, care se află în proprietatea Primăriei Municipiului București, a fost închis în ianuarie 2012. În tot acest timp, domeniul a fost extins, iar clădirea a trecut printr-un proces de restaurare și modernizare, după cerințele vremii. După o investiție de aproximativ 37 de milioane de lei, hanul va găzdui, printre altele, și un veritabil centru cultural. „Îmbrăcat în haine noi”, monumentul istoric a păstrat elementele arhitecturale din acea epocă. Potrivit municipalității, la restaurare s-au folosit tâmplării de lemn, socluri de piatră naturală și pavaje din piatră cubică, învelitori de titan-zinc, tencuielile din mortar var-nisip colorate în masă și cărămidă aparentă.   

„Hanul Gabroveni a avut, așa cum mulți dintre dumneavoastră vă amintiți, un trecut aș spune „înflăcărat”. Asta ca să trecem cu zâmbetul pe buze prin istoria, de peste două secole, a acestui monument istoric, care a ars de câteva ori.  Acum doi ani și jumătate, când am început restaurarea hanului, aici era o ruină. Ne-am asumat că vom readuce monumentul cât mai aproape de original. S-au folosit tehnici tradiționale de construcție, îmbinate discret cu modalități de consolidare ultra-moderne. S-a conservat și s-a valorificat tot ceea ce se putea și avea valoare istorică. Și s-a reușit, ceea ce vedeți astăzi. Îi invit pe bucureșteni, și nu numai, să viziteze hanul Gabroveni. Îi așteptăm la expozițiile, concertele, spectacolele, care vor avea loc aici, de acum înainte”, a spus Sorin Oprescu, primarul Capitalei, la festivitatea de redeschidere a monumentului istoric. Cu acest prilej, edilul a declarat deschise Zilele Bucureștiului, în care vor fi sărbătoriți cei 555 de ani de atestare documentară a Capitalei. 

Poftiți în sălile și birourile ultramoderne! 

Ansamblul Gabroveni va găzdui un centru cultural-artistic, la standarde europene. Acesta va cuprinde o sală mare de spectacole, cu 200 de locuri, patru săli de expoziție, birouri, punct de informare turistică, o sală mai mică de 70 de locuri și încă o sală de studio sau de repetiție. De altfel, personalități care de-a lungul timpului au promovat valorile românești în lume, au primit diplome IN HONORIS, din partea primarului Sorin Oprescu. Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Iuliana Tudor, Teo Trandafir, Emil Hurezeanu, dr. Valentin Calu și dr. Radu Zamfir se numără printre celebritățile premiate joi, cu ocazia primei vizite la han, de la restaurare.