Noam Chomsky este un reputat lingvist american. Noam Chomsky a identificat și a explicat regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate, numite de el strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”. 

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.

Pentru aceasta, distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii.

Pentru aceasta, inventezi false ameninţări, ori creezi probleme grave, care îngrijorează real și angajează opinia publică, iar apoi oferi soluţiile.

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău. Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) și “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Poporul trebuie să creadă că și ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele său. Pentru aceasta, obţii acordul poporului pentru măsuri economice dure, în viitor. Omul se obișnuiește cu ideea și înghite tot, dacă e prevenit și amânat.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze și efecte.

Pentru aceasta, te adresezi oamenilor ca și cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. Astfel, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă și cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

6. Poporul trebuie dezobișnuit să problematizeze realitatea și să acţioneze sub impulsul emoţiilor. Pentru aceasta, faci tot timpul apel la sentimente și la reacţii glandulare, nu la raţiune și încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai ușor de manipulat.

7. Poporul trebuie obișnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul și să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare.

Pentru aceasta, creezi un sistem de învăţământ corupt și nefuncţional, instrument ideal de a ține cetăţenii în ignoranţă și a manipula opiniile colective după bunul-plac.

8. Poporul nu trebuie să aibă acces la o informare completă, exactă, corectă și obiectivă. Pentru aceasta, încurajezi financiar mass-media care îndobitocesc publicul și îl ţin legat de emisiuni și seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei. Pentru aceasta, stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă ușor de controlat.

10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor și mijloacelor oficiale de manipulare.

Pentru aceasta, apelezi la toate cuceririle știinţelor pentru a cunoaște punctele slabe din psihologia individului și a mulţimilor. În același timp, discreditezi aceste cunoștinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele și strategiile de manipulare.