„Săptămâna prevenirii criminalității”, la a noua ediție

Poliția română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a organizat, în perioada 29 septembrie – 3 octombrie, „Săptămâna prevenirii criminalității”, o acțiune desfășurată la nivel național. În eveniment au fost implicați și polițiștii din structurile specializate ale IPJ Ilfov, care, timp de cinci zile au desfășurat acțiuni specifice de informare și prevenție în mijlocul comunităților de cetățeni din județ.

Ca în multe alte rânduri, polițiștii ilfoveni au acordat o atenție deosebită copiilor și tinerilor din județ. Astfel, primele două zile au fost dedicate celor mai mici dintre ilfoveni și anume minorilor. 

Liceenii au învățat cum să evite delincvența juvenilă

Așadar, în prima zi, polițiștii s-au aflat în mijlocul tinerilor de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, din Brănești. Aici s-a desfășurat „Ziua prevenirii delincvenţei juvenile”, la care au participat 128 de elevi şi 6 cadre didactice. Acestora le-au fost prezentate materiale audio-video referitoare la delincvenţa juvenilă și au fost informați cu privire la sancţiunile aplicabile minorilor care încalcă legile, vinovăţia, răspunderea penală, siguranţa pe internet şi consecinţele consumului de droguri.

Copiii, sfătuiți să se ferească de agresiunile adulților

30 septembrie a fost „Ziua prevenirii victimizării minorilor”. Ea s-a desfășurat în mijlocul elevilor de clasa a VIII-a, de la Școala gimnazială nr.3, din orașul Voluntari, cărora le-au fost oferite sfaturi despre modul în care pot evita să cadă victime agresiunilor adulților. Cu acest prilej, cei 123 de elevi prezenți au participat la un concurs, care a constat în completarea unor rebusuri pe temele discutate, iar câștigătorii au fost premiați.

Furturile și violența pot fi prevenite

Ziua de 1 octombrie a fost dedicată „prevenirii infracţiunilor de furt”, așa cum au denumit-o organizatorii acțiunii. În acest scop, polițiștii s-au deplasat în orașul Bragadiru, unde au fost distribuite cetățenilor 300 de pliante cu recomandări privind modul în care aceștia pot evita să devină victimele furturilor din locuințe sau autoturisme. 

În același context, pe data de 2 octombrie, s-a desfășurat „Ziua prevenirii infracțiunilor comise cu violență”. De data aceasta, gazda polițiștilor ilfoveni a fost Buftea. Ca și la Bragadiru, aici au fost împărțite 200 de pliante cu recomandări privind prevenirea infracţiunilor de tâlhărie, precum şi a violenţei în familie.

„Ziua siguranței rutiere”

Ultima zi a „Săptămânii prevenirii criminalității” a fost cea a siguranței rutiere. Cu această ocazie, trei echipaje ale Serviciului Rutier Ilfov, însoțite de polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, s-au deplasat pe DN 2, în apropiere de intrarea în comuna Afumați, într-o zonă recunoscută pentru indisciplina pietonilor, în ciuda faptului că aici există o trecere de pietoni semaforizată. Zona este foarte aglomerată, din cauza existenței aici a unui număr foarte mare de societăți comerciale. Drept urmare, foarte mulți pietoni preferă să scurteze drumul, traversând care pe unde apucă și îl taie capul.

Pietonii indisciplinați sancționați de polițiști

Astfel, în numai 2 ore, cele 3 echipaje alcătuite din agent-șef Florin Țurlea, agent-șef Cornel Marușca, agent-șef adjunct Octavian Popa, inspector Radu Paraschivescu, inspector Alina Gavrilă, inspector Roxana Bucur și inspector Oana Spînu, au sancționat, cu amendă, 19 pietoni „kamikaze”. Dar, nu acesta a fost scopul principal al acțiunii. Pentru că polițiștii rutieri pun în prim plan prevenirea accidentelor produse de pietoni și de data aceasta ei le-au transmis acestora mesaje preventive și de informare. Dar, în ciuda sfaturilor polițiștilor, continuă să existe pietoni care se „încăpățânează” să sfideze regulamentul rutier și 

să-și riște, cu seninătate, viața. „Acești pietoni găsesc tot felul de motivații: ba că trecerea e prea departe, ba că se grăbesc, ba că n-au văzut polițiștii (?!)… Noi, de fiecare dată, îi întrebăm cât de valoroasă este viața lor, de se supun acestor riscuri, care pot fi atât de ușor evitate, printr-un minimum de disciplină rutieră și, mai ales, pe cei care au permis de conducere, dacă realizează cât de periculos este să le sară un pieton în fața mașinii și cum ar reacționa în această situație și dacă ar putea să-l evite”, ne-a spus inspectorul Oana Spânu. 

Corigenți la educație rutieră, sau inconștienți?

La rândul său, inspectorul Radu Paraschivescu este de părere că toată această situație pleacă de la educație. „Educația rutieră trebuie începută din frageda copilărie, și, chiar dacă noi întreprindem acțiuni de informare și educație rutieră în școli, sunt de părere că și părinții trebuie să aibe un rol important în această privință. Ei înșiși trebuie să fie un exemplu de disciplină rutieră pentru copii lor. Din păcate, mulți tratează acestă problemă cu o ușurință care frizează inconștiența. Noi încercăm să facem tot ceea ce ne stă în putință, dar cei care trebuie să se conformeze regulilor sunt doar pietonii înșiși. Repet, chiar dacă desfășurăm nenumărate activități de prevenire, totul ține de educația pietonilor. Ei sunt primii care se pot feri de accidente!”, ne-a declarat inspectorul Paraschivescu.