Cel care nu a mai vizitat Popeşti-Leordenii de ceva vreme va rămâne surprins de amploarea expansiunii acestui oraş, din ultimii doi ani şi jumatate. Dezvoltarea imobiliară, fără precedent în alte părţi ale Ilfovului, constituie pentru edilii urbei o adevărată provocare, din punct de vedere al infrastructurii. Provocare căreia gospodarii localităţii i-au făcut faţă cu succes, în ciuda piedicilor de natură administrativă şi financiară.

Desigur, se mai găsesc, încă, destui cârcotaşi care se cred „buricul pământului”, bolnavi de nerăbdare, care contestă progresele  înregistrate în modernizarea oraşului aproape „sudat” cu Capitala, în ultimii doi ani şi jumătate, de când destinele localităţii sunt conduse de primarul Petre Iacob. Dar, cine are ochi să vadă nu poate contesta schimbările în bine aduse de echipa edililor de la Primăria Popeşti-Leordeni. Bilanţul realizărilor este consistent şi doar cei rău intenţionaţi refuză să-l accepte. Dar nu despre bilanţuri vreau să discutăm astăzi, ci despre proiectele de viitor pe care echipa de la primărie, condusă de Petre Iacob, le are în vedere pentru perioada imediat următoare. Amănunte despre aceste iniţiative ne-au fost oferite de Iosif Năstase, viceprimarul oraşului şi Florin Preda, adminstratorul public al acestuia.

Oraşul a crescut, şcolile au devenit neîncăpătoare

Conform statisticilor, lo­calitatea are, în prezent, 23.000 de locuitori. Dar, în realitate, numărul acestora este  mult mai mare. Această situaţie duce la creşterea necesităţii de servicii publice: grădiniţe, şcoli, dispensare etc.În acest moment, administraţia locală se loveşte de faptul că numărul de locuri în şcoli este insuficient. „Soluţia ar fi simplă”, spune administratorul public al oraşului, Florin Preda. „Hai să facem o şcoală, zicem noi toți la Primărie. Numai că, între timp, a fost modificat normativul. Trebuie să ai o suprafaţă de teren, pentru fiecare elev. Ori, acum, şcolile pe care le avem sunt construite pe 1.500-2.000 de mp, adică suprafaţa unităţii şcolare, plus cea a terenului, conform normativelor din timpul lui Ceauşescu. Standardul nou impune 15 mp de elev. În două schimburi, pentru 600 de copii şi 20 de clase, ar trebui să alocăm aproape 10.000 de mp. Dar nu dispunem de acest teren”, continuă Florin Preda. În aceste condiţii, autorităţile sunt în căutarea de soluţii. Pentru Şcoala nr. 2 se întrevăd astfel de soluţii. Spaţiul va putea fi obţinut prin dezafectarea unor clădiri aflate în imediata apropiere a acestei şcoli: dispensarul, staţia de Salvare, care vor fi mutate în clădirea în care se găseşte Serviciul de Evidenţă a Persoanelor, unde există deja condiţii optime pentru desfăşurarea acestor activităţi. În acest fel, se va obţine spaţiul pentru construirea unei şcoli noi. De ce o şcoală nouă, şi nu o extindere a celei vechi? Pentru că, spune Florin Preda, o şcoală nouă este mai ieftină decât o extindere, care presupune o consolidare a fundaţiei şi a clădirii vechii şcoli. Aşadar, cheltuieli în plus, aproape duble faţă de soluţia adoptată.

Vor fi asfaltate 37 de străzi

Acum câteva luni, aflaserăm de la edilii din Popeşti-Leordeni că un proiect deosebit de important, cu o valoare de 5 milioane de lei, se împotmolise din cauza contestaţiilor depuse în urma licitaţiilor pentru lucrările de asfaltare a 37 de străzi din oraş, cu o lungime totală de aproximativ 10 kilometri. Aceste contestaţii provocaseră întârzieri importante în demararea lucrărilor, şi primăria era bombardată de mesajele locuitorilor nemulţumiţi de starea străzilor pe care locuiesc. Ei bine, viceprimarul Iosif Năstase ne-a dat o veste bună pentru popeşteni. Licitaţiile au fost reluate şi au ajuns la final, astfel că, în curând, vor începe lucrările mult aşteptate de locuitori.

Pe lângă asfaltări, un alt proiect vizează ceea ce se numeşte „trama stradală”. Mai pe înţelesul  tuturor, aceasta înseamnă amenajarea trotuarelor, a spaţiilor verzi, a sistemului de iluminat public etc. „Vom introduce un sistem de iluminat pietonal ecologic, cu leduri. Totodată, toate cablurile aeriene, atât de inestetice, vor fi introduse în subteran. De asemenea, vom încerca să schimbăm stâlpii de beton cu alţii, din metal, mult mai estetici.”

300 de hectare îşi aşteaptă proprietarii

Pentru a satisface toate cererile de reconstituire a proprietăţii, Consiliul Local a hotărât introducerea în intravilan a 300 de hectare de teren. Aici, fără doar şi poate, în viitorul apropiat, va răsări un nou cartier al Popeşti-Leordeniului. De data aceasta, însă, pentru a se evita debandada urbanistică din alte zone rezidenţiale, primăria a întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). „În această problemă, vom iniţia o dezbatere publică cu proprietarii de terenuri din acea zonă. Aceştia vor trebui să înţeleagă , conform acestui PUZ, că 6% din suprafaţa totală va reprezenta teren de utilitate publică, pentru infrastructura rutieră şi edilitară. Acestuia i se va adăuga o altă suprafaţă, într-un procent tot de 6%, pentru şcoli, grădiniţe, dispensar şi biserică, de care vor beneficia cele câteva mii de oameni care vor locui aici. Acesta va fi, aşadar, scopul acestor dezbateri publice, de a-i conştientiza pe beneficiari de necesitatea acestor reduceri de suprafaţă”, explică Florin Preda.

Centru social şi piaţă agroalimentară

Un alt proiect care priveşte Centrul Social Multifuncţional, a tot fost amânat, pentru că au existat alte priorităţi. El va fi amenajat în clădirea fostei Case de Cultură şi va deţine o bază de recuperare şi tratament pentru pensionari, o cantină socială, un adăpost de noapte, sau pentru mame şi copii abuzaţi. „Avem o comunitate catolică importantă, care se implică puternic în activitatea de asistenţă socială. De aceea, le vom pune la dispoziţie acest Centru, pentru a-şi desfăşura activitatea”, spune administratorul public.

O altă veste bună pentru popeşteni este şi cea care priveşte construirea unei pieţe agroalimentare în centru oraşului. Ea va fi amenajată pe terenul unde se găsesc acum  ruinele blocurilor abandonate, care vor fi demolate, pentru a face loc noii investiţii.

Aşadar, aleșii locali din Popeşti-Leordeni dovedesc că se gândesc în permanenţă la urbea pe care o administrează. Spaţiul nu ne permite să detaliem şi alte proiecte aflate pe masa de lucru a aleşilor locali din oraş, dar vă promitem că vom reveni, în curând.

Liceul „Radu Popescu” va avea, în sfârșit, corpul de clădire așteptat de 8 ani

În acest context, primăria urmează să finalizeze și lucrările la corpul de clădire al Liceului „Radu Popescu”, lăsate de izbeliște în urmă cu 8 ani. Pentru finalizarea proiectului, la cheie, vor fi alocaţi, din bugetul propriu, 900 de mii de lei (fără TVA). Astfel, elevii vor beneficia aici de încă 10 săli de clasă, de 4 laboratoare și de o sală de festivităţi. Proiectul se află pe ultima sută de metri. S-au făcut reactualizările de indicatori, documentaţia de licitaţie este în lucru și, în câteva săptămâni sperăm să semnăm contractul de finanţare cu MDRAP. „Odată banii alocaţi, în cel mult două luni de zile, clădirea ar putea deveni funcţională”, afirmă administratorul public Florin Preda.