Un etaj al Institutului Clinic de Boli Infecțioase Matei Balș, din Capitală, a fost amenajat pentru preluarea și tratarea eventualelor cazuri de infecție cu virusul ucigaș.
România este pregătită pentru gestionarea unor eventuale cazuri de îmbolnăvire cu Ebola, anunță Ministerul Sănătății. În acest sens, a fost înființat Comitetul Național de Coordonare format din reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Transporturilor și Afacerilor Externe. Din momentul în care apare o suspiciune, Comitetul se ocupă de monitorizarea cazului. Dacă diagnosticul se confirmă, acesta se îngrijește de izolarea pacientului. Mai mult, în cadrul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, din București, un etaj a fost amenajat special pentru preluarea, evaluarea și izolarea pacienților cu simptome specifice bolii. Noul compartiment al Institutului are o capacitate de 15 paturi și deține un laborator propriu, în care se pot realiza testele necesare diagnosticului precis.
„Comitetul se ocupă cu toate aceste chestiuni: proceduri, instruire de personal și izolare. Este funcțional, în acest moment. Echipamentele există și ați văzut că sunt deja, în spitalele desemnate, cum este Matei Balș, pentru București, camerele de izolare, care sunt cu presiune negativă, cum este recomandarea OMS. Este un întreg etaj amenajat la Balș, cu circuit separat, fără a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru a nu putea interacționa cu cele din institut, deci lucrurile sunt organizate. Întregul etaj este izolat. Transportul se face cu ambulanțe speciale. Sunt toate lucrurile puse la punct“, susține Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.
Românii care vin din zonele critice, monitorizați de DSP
Aproape 20 de români veniți din Africa se află deja în atenția cadrelor medicale. Potrivit Ministerului Sănătății, aceștia sunt investigați și supravegheați clinic timp de 21 de zile. Ei au fost luați în evidența specialiștilor direcțiilor de sănătate publică, în vederea evaluării stării de sănătate, încă de la venirea pe teritoriul României, din vame și aeroporturi. „Li se verifică temperatura și sunt monitorizați 21 de zile. (…) Toți cei care au intrat în România până acum (veniți din Africa – n.r.) sunt monitorizați de DSP, starea de sănătate fiindu-le evaluată la fiecare două zile“, explică dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.