În primul tur al alegerilor prezidențiale
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, desfășurat în Ilfov, am putea spune că a adus câteva surprize. Prima a fost prezența importantă la vot, comparativ cu media pe țară, fapt care nu putem spune că ar reprezenta o caracteristică a județului. Cea de-a doua surpriză- votul substanțial acordat lui Victor Ponta, în condițiile în care Ilfovul era recunoscut ca un fief al PNL, având în vedere numărul și importanța primăriilor „liberale”.
Faptul că Iohannis a obținut cu aproape trei procente mai puțin decât contracandidatul său, ar trebui să ne dea de gândit. E clar, la prezidențiale, influența politică a primarilor este mai puțin pregnantă.
La nivel național, se poate constata că Ponta a fost votat masiv de locuitorii din zonele cele mai sărace ale țării, de unde se hrănește cu voturi stânga pesedistă. Acest lucru se confirmă, în format mic, și la nivelul județului Ilfov. O dovadă în acest sens este procentul copios obținut de Ponta în comuna Nuci, una dintre cele mai defavorizate localități din județ. Se mai constată că premierul a mai primit voturi generoase și în localitățile în care trăiesc comunități semnificative de romi. Vezi Jilava, Glina, Cernica, Ștefăneștii de Jos, etc. Astfel, în Jilava și Glina s-au înregistrat cele mai puține voturi pentru Iohannis. Dacă punem la socoteală că în Jilava au votat și aproape 1.300 de deținuți, totul se explică.
De cealaltă parte, opțiunile pentru stânga au fost contracarate de noii locuitori ai Ilfovului, veniți din Capitală, cu un nivel de trai, educație și cultură superior „băștinașilor”. Un exemplu este Corbeanca, unde primarul este membru UNPR. Deși Ponta a obținut peste 31% din voturi, pentru Iohannis au votat mai mult de 34% dintre cetățenii comunei.
În aceste condiții, rezultatele din turul doi se află sub un mare semn de întrebare. Se vor duce, oare votanții lui Macovei, Udrea și, de ce nu, ai lui Tăriceanu să sprijine candidatul dreptei, sau Ilfovul va rămâne, o perioadă, sclavul unei stângi pentru care promisiunile sunt bune doar pentru a amăgi electoratul?