Din Copăceni până la Nuci, sau din Brănești la Buftea, ilfovenii au purces, duminică, 16 noiembrie, la vot. Unii au plecat, dis-de-dimineață, cu o speranță în suflet. O speranță că pot schimba lumea strâmbă în care trăiesc de ceva vreme, într-una mai bună, în care impostura, hoția și minciuna să dispară pentru totdeauna. Au ajuns la urne și au introdus buletinul de vot, cu această speranță. Rezultatul votului lor, pare să fi adus o schimbare. Privesc acum cu o speranță reînnoită, către viitor. Dacă au avut dreptate, doar istoria o va confirma…
Mogoșoaia
Votul, prilej de audienţe la primar
Un număr impresionant de locuitori ai comunei Mogoșoaia intrau și ieșeau din clădirea școlii gimnaziale nr. 1 Mogoșoaia, motiv pentru care “cele două vorbe” pe care încercam să le schimbăm cu primarul Paul Precup erau întrerupte de strângeri de mâini și întrebări despre asfalt sau critici în privinţa câinilor vagabonzi. “ E neplăcut să le spun oamenilor că nu mai pot face ceva în privinţa câinilor, pentru că legea a fost anulată. Altfel, iată câtă lume vine la vot, mă bucur că s-au mobilizat. S-au împrăștiat și aici acele manifeste în care se spunea că eu aș vota cu primul ministru. Oamenii nu cred asta, sunt convins”
Moara Vlăsiei
”Cruciada împotriva comunismului”
Moara Vlăsiei a reușit să ne surprindă și la turul II cu un baner „Cruciadă împotriva comunismului” după primul inscripţionat „ Pentru Moară și ţară votăm Iohannis”.
Toate echipa de la primărie era pe teren și nu am putut afla în duminica votului mai multe detalii despre cruciadă, dar, sigur o vom face cu ocazia unui reportaj extins. De la secţia 194 organizată la școala cu clasele I-VIII nr. 2, tânărul președinte al secţiei de votare, Simona Dumitru, ne comunică pentru orele 15 o prezenţă de 733 persoane, dintre care 68 pe listele suplimentare.
Domnești
”Am votat pentru criterii de valoare ale muncii şi implicării”
Nu cu mult peste ora 13, am poposit la secția de votare 164, amenajată în localul vechii școli cu clasele I-IV, din localitatea cu nume special, Domnești. E limpede că prezența la urne a oamenilor a fost mult mai mare decât la primul tur al acestor alegeri. Bogdan Marius Cojocaru, adjunctul secției a confirmat situația, cu cifre: peste 450 de oameni votaseră, până la acea oră, adică un procent de aproape 50% dintre ei. La secția vecină, 165, Ioan Adrian Ghiță a afirmat același lucru, despre afluxul electoral de acolo. Către ora 11, aici votase și primarul Ninel Boșcu. L-am întâlnit peste câteva ore și iată ce înțeles a avut opțiunea lui: „Am votat pentru copiii noștri, pentru limpezirea și onestitatea dialogului cu oamenii. Ele sunt lucruri esențiale pentru comunitatea noastră. Dar și la nivelul țării. Sunt convins că alegerea oamenilor exprimă dorința lor pentru ieșirea din confuzia națională, pentru criterii de valoare ale muncii, rezultatelor cinstite și implicării oneste, în tot ce facem”.
Corbeanca
3 momente de viaţă în aceeaşi zi
Și la Corbeanca era multă lume pe străzi, mai ales, în preajma primăriei, a bisericii Bunavestire, dar și a școlii gimnaziale nr. 1 unde era secţia de votare 146. Adică, la biserică se făceau cele cuvenite pentru despărţirea de veterinarul comunei. La primărie, viceprimarul Dumitru Tudor se pregătea să oficieze o căsătorie. În secţia de vot am reîntâlnit-o pe doamna Anca Duma, observator la alegeri. Președinta secției de votare ne-a comunicat pentru orele 13 o prezență de 830 de persoane, dintre care 565 pe lista permanentă, 263 pe listele suplimentare și 2 voturi pentru urna mobilă.
Clinceni
”Prezenţă aproape dublă la vot, faţă de primul tur”
Cu aceste cuvinte ne-a întâmpinat Laurențiu Zincă, președintele secției de votare 142, instalată la Licul cu program sportiv.
„Oamenii sunt mai implicați, iar votul pare mai motivat, comparativ cu prima rundă a alegerilor prezidențiale. Iar totul s-a desfășurat în bună pace, fără niciun incident ori, mai ales, suspiciuni. Ceea ce e un lucru foarte important. Până la ora 13 au votat 454 de alegători, de pe listele permanente și 154, pe cele suplimentare. Am avut o singură cerere pentru urna mobilă, care s-a rezolvat. Doi membri ai comisiei noastre, însoțiți de un polițist local, s-au deplasat la domiciliul unui domn cu handicap sever. Persoana n-a solicitat votul la primul tur de scrutin, dar acum, a făcut-o”, spune el.
Afluxul de alegători la urne a fost într-un ritm permanent.
Tanti Alina Dobre e o femeie în vârstă. Are 80 de ani. E din Clinceni. ”Am votat pentru un o viață mai bună, maică. Am lucrat vreo 12 ani la Tricodava, în București. N-a fost suficient. Am o jumătate din pensia de urmaș, de pe urma soțului meu. Am crescut un copil, băiatul nostru, Alexandru. Are 54 de ani și stă cu mine, aici, în Clinceni. Poate, după asta, să fie mai bine”, își mărturisește ea speranța, zâmbind cu bunătate.
Tot aici au votat Tudorel Ioniță, inspector de proiecte europene la primăria Clinceni – o veche cunoștință a noastră – împreună cu soția sa, Anca. ”Am votat pentru o Românie prosperă. Pentru o țară a dezvoltării și a locurilor de muncă”, a spus el. Iar Anca, a adaugat: ”Ne trebuie perspective mai bune de viață, pentru noi, tinerii. Și implicit, ale tuturor. Indiferent de generația fiecăruia”.
Afumați
Douăzeci şi şase de cereri pentru urna mobilă
”Raidul” prin Afumați l-am început la ora 11.45, iar prima secție vizitată a fost 99, amenajată la Școala nr. 1 din localitate. Tabelul cu prezența la vot, afișat la intrare, ne-a informat că, până la ora 10.00, aici votaseră 123 de persoane, din care 22 de lista suplimentară.
La secția 101, din incinta Școlii generale nr. 3, un panou electoral lipit de gardul unității nu fusese îndepărtat, deși campania electorală se încheiase de ore bune, bune! Aici am găsit cu adevărat forfotă, în sensul bun al cuvântului – adică multă lume care vota. La ora 12.15 printre alegători și-a făcut apariția, la costum, pentru a nu știrbi în vreun fel importanța momentului votului, primarul localității, Gabriel Dumănică. A fost de acord să ne dea o scurtă declarație, vorbindu-ne despre încrederea că ”cel mai bine pregătit va câștiga, cel care poate cel mai bine reprezenta România în Uniunea Europeană, cu demnitate”. Primarul aprecia că dorința celor din diasporă de a vota și exemplul lor vor fi urmate de cei din țară, care vor ieși la vot în număr mare, pentru a-și alege președintele. ”Asta, în ciuda temelor false de campanie – precum minciunile că bătrânilor li se vor tăia pensile. Dar și fluturașii mincinoși aruncați în localitate, prin care cei din Afumați erau informați că ”Primarul Dumănică va vota, duminică, cu Ponta!”. Noi, în ultimii ani am avut foarte multe realizări în localitate și mai avem multe de împlinit – lucruri bine făcute!”, a concluzionat edilul.
La vot, primarul a venit însoțit de viceprimarul Aurel Tudor, care a votat în aceeași secție și care, ulterior a plecat alături de una dintre cele 2 echipe – care s-au deplasat cu urnele mobile – și de reprezentantul Poliției la adresele unde au fost solicitate. Pentru că aici au fost onorate 26 de cereri de urnă mobilă, motiv pentru care s-au realizat 2 echipe – una pentru Ograda Ștefănești și una pentru Ograda Șindrilița. Am însoțit și noi una dintre echipe acasă la dna Ana Dociu, nedeplasabilă și acasă la familia Georgescu – o doamnă în vârstă de 84 de ani, alături de soțul de 90 de ani – care au dorit cu tot dinadinsul să-și voteze viitorul președinte al țării. Am mai trecut, alături de reprezentații secției de vot, de viceprimar și poliție, pe la o familie care a cerut urna mobilă, însă documentele de identitate ale solicitanților erau expirate și nu și-au putut exercita votul, în aceste condiții.
Deși se aflau „la o azvârlitură de băț” de comuna Afumați, foarte mulți alegători din Voluntari au votat, duminică, la Afumați, conform spuselor unui cetățean din localitate – Viorel Neagu – care ne-a pus la dispoziție și niște fotografii cu vehiculele „turiștilor” din orașul vecin. El a observat și ne-a povestit cum mașini ale companiilor Televol Systems sau Alistar Security aduceau oameni să voteze la secțiile din comuna Afumați. Oare, cu cine? Ghici, ciupercă…!
Petrăchioaia
”Am ales lucrul bine făcut”
La secția 209 din Petrăchioaia am ajuns în jurul orei 14.00, iar raportarea prezenței la urne până la ora 13.00 arăta că votaseră 325 de persoane pe lista permanentă și încă 118 pe liste suplimentare. Un total de 444 de persoane (dacă se adaugă și singura solicitare de urnă mobilă, ce fusese onorată). Primarul Mihai Dobre a votat aici și ne-a declarat că este foarte mulțumit de faptul că Ilfovul, la fel ca în primul tur de scrutin, conduce topul județelor fruntașe, în ceea ce privește prezența la vot. „Sunt convins că românii vor ști cu cine să voteze, pentru a aduce schimbarea, atât de necesară. Dacă va fi așa, vor avea ocazia să vadă că și în România lucrurile pot fi bine făcute, iar corupția și corupții vor avea, în viitor, zile grele”, ne-a declarat primarul. Astăzi, când scriem aceste vorbe, spusele acestuia au căpătat confirmarea votului românilor, atât din județ, cât și din toată țara.
Gruiu
Vot alături de cititori
Viceprimarul Petre Teodor tocmai ieșea din primărie să meargă la vot și să verifice totodată dacă totul decurge bine. Așa că l-am însoţit pentru a ne exercita și noi dreptul la vot. Ni s-a părut logic ca, odată ce „cutreierăm” judeţul și ne întâlnim cu oamenii lui, să și votăm alături de ei, pe listele suplimentare, desigur. Rezultatele de la orele 16 le-am aflat de la președintele secţiei, Ion Dobre, care se mândrea cu 654 alegători pe listele permanente și 197 pe listele suplimentare.