Metehne vechi, de pe la 1946

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat, în linii mari, în limitele legalității, spun reprezentanții forțelor politice implicate în lupta electorală. Dar, inevitabil, au existat și excepții, menite, nu-i așa, să confirme regula. Una dintre aceste excepții ne-a semnalat-o secretarul general al Organizației PNL Ilfov, Irinel Scrioșteanu. El ne-a povestit cum, la secția de votare nr. 132, de pe strada Rezervelor, din comuna Chiajna, unii membri ai comisiei electorale și-au adus aminte de metodele staliniste practicate la alegerile din anul 1946.

Se știe că alegerile din 1946 au fost măsluite conform principiului emis de „tătuca popoarelor”, Iosif Visarionovici Stalin, care glăsuia astfel: „nu contează cine și cum votează, ci contează cine numără voturile!”. Astfel că, în anul amintit, deși PNȚ obținuse o majoritate covârșitoare, procentele obținute de acestea au fost trecute, dintr-o trăsătură de condei, în dreptul Blocului Partidelor Democratice, creație a Partidului Comunist Român. Așadar, o metodă pe care am putea-o denumi, liniștiți „metoda viceversa”, sau „vițăvercea”, cum spunea un personaj al lui Caragiale. Dar, iată că, după aproape 70 de ani de la acele alegeri, vechile metehne își fac din nou apariția…

Un proces verbal, cel puțin dubios…

Despre ce s-a întâmplat, pe 16 noiembrie, la secția de votare 132, ne-a povestit, cum spuneam, Irinel Scrioșteanu, secretar general al PNL Ilfov. „Ceea ce ne-a pus pe gânduri a fost diferența majoră dintre ce ne ieșise nouă la numărătoarea paralelă și ce era trecut în procesul verbal comunicat la BEJ. Am descoperit că, în cazul procesului verbal de la secția 132, din Chiajna, procentele voturilor obținute de cei doi candidați erau, practic, inversate. Adică, ce obținuse Ponta era trecut la Iohannis, și invers. Drept urmare, am depus o contestație. Ar fi fost păcat ca oamenii, veniți în număr mare, să voteze ceva și din urnă să iasă altceva! În aceste condiții, și un vot contează. Darămite când iei aproape 1.000 de voturi și le muți către un alt candidat. Mi se pare un lucru foarte grav, că se poate întâmpla așa ceva!

În urma cercetărilor noastre și a spuselor membrilor secției de votare se pare că s-a produs o „eroare de redactare”. Noi punem ghilimele, pentru că ni s-a părut, oarecum, ciudat. Deși, e greu de spus că a fost ceva intenționat… În fine, voturile au fost renumărate și s-a constatat că realitatea era cu totul alta decât cea înscrisă în procesul verbal. În concluzie, Iohannis a câștigat, în final, la 

Chiajna, cu 53% la 47%. Putem spune că, adevărații liberali au câștigat la Chiajna!”, ne-a declarat Irinel Scrio-­șteanu.

O „eroare de greșeală”, remediată la timp

Cu toate acestea, nimeni nu va fi tras la răspundere, pentru că „eroarea” a fost remediată la timp, iar cei în culpă au susținut sus și tare că totul s-a datorat unei greșeli nevinovate, cauzate, vezi Doamne, de o mică neatenție. Drept urmare, cele 51,82% din voturi câștigate de Iohannis, în Ilfov, s-au transformat în 52,07%. Un sfert de procent care ar fi ajuns, „din greșeală”, la Victor Viorel Ponta. Ne punem, firesc, întrebarea: oare astfel de asemenea „fenomene paranormale” nu s-or mai fi petrecut și prin alte locuri din țară? Dacă da, cu atât mai zdrobitoare a fost victoria candidatului ACL!