Generaţii la Clinceni. Tulpini și muguri, din rădăcina faptelor strămoșești

Pe tineri îi interesează tot mai puţin trecutul? Trăiesc în prezent şi atât? Nu mai citesc? Nu mai intră în muzee? Cu ce valori se compară? Istoria e esenţială. “Dacă nu o cunoşti, o înduri”, scria Octavian Paler. Grea pedeapsă. Aici intervine, încă din şcoală, dascălul. Profesorul bun explică. Cel foarte bun demonstrează. Cel excepţional – inspiră. Şi construieşte. E cazul nostru, de azi – al profesorului de istorie, Ion Cornaciu, cu meritul unei realizări deosebite.    

La Clinceni, Liceul sportiv are acum un nou Cabinet de istorie – un spaţiu educativ modern, cu un muzeu unic în Ilfov. Şi nu numai. Vineri, 12 decembrie, a fost inaugurat, cu invitaţi de onoare şi un sărbătorit.

 Noua Sală de Onoare, a liceului 

Cabinetul de istorie – numit şi Sala de Onoare – a devenit un „laborator” şcolar extins, integrat. Are acces la internet şi e dotat cu o instalaţie electronică modernă de proiecţie a materialului didactic, sau filmelor pentru studiu. 

Acelaşi spaţiu include un sector amplu, dedicat iconografiei, portului popular şi tradiţiilor de viaţă, ori meşteşugăreşti. Dar şi muzeul cu exponate preţioase, majoritatea strânse de elevii din Clinceni, „căutători de comori” prin podurile caselor părinteşti sau ale  bunicilor. 

Mărturii istorice şi muguri de generaţii

Efectul educativ asupra şcolarilor e puternic. Imaginea panoramică a istoriei lumii te învăluie. Iar obiectele muzeale unicat îţi dau măsura locului şi eroilor de aici: o tetradrahmă grecească, monedă din imperiul lui Alexandru Macedon; o carte de învăţături bisericeşti (cazanie), din vremea lui Constantin Brâncoveanu; o trompetă a bunicului învăţătoarei de azi din liceu, Rada Cristea – goarna cu care Ion Ioniţă a sunat asaltul de la Mărăşeşti, în Primul Război Mondial. 

Inaugurarea şi sărbătorirea dascălului

La festivitate au participat invitaţi speciali: primarul Adrian Budeanu, vicele Ion Simion, alţi oficiali ai primăriei. Apoi, Nicoleta Băjenaru – de la ISJ, preotul Daniel Tudose, al Parohiei Ordoreanu. Li s-au alăturat colegi, prieteni, părinţi ai elevilor. 

Sărbătorit, prof. Cornaciu – fost inspector şcolar general al ISJ Ilfov – şi-a aniversat, în acea zi, împlinirea a 64 de ani. A primit de la primarul Adrian Budeanu „Diploma de Excelenţă, pentru întreaga activitate desfăşurată în sistemul de învăţământ”. La rândul lui, acesta i-a mulţumit edilului şef al comunei pentru urări şi sprijinul constant, în realizarea acestui spaţiu educaţional modern.

“Cheia istoriei nu se află în istorie, ci în oameni”, afirma un înţelept. Perfect adevărat. La Mulţi Ani, dom’ profesor!