CET-urile care folosesc gaze, dar pot funcţiona doar cu păcură, îşi vor suplimenta stocurile, inclusiv din rezerva de stat, Guvernul anticipând probleme cu gazul furnizat de Rusia pe întregul sezon de iarnă, iar electricitatea necesară Transelectrica va fi, de asemenea, livrată în cantităţi mai mari.

”Rezerva suplimentară de păcură va fi utilizată numai în situaţii critice, generate de lipsa sau scăderea presiunii gazelor naturale în reţeaua naţională de transport gaze, în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015”, relevă un act normativ aprobat Guvern.

În document, Executivul argumentează aceste măsuri prin posibilitatea apariţiei, în anumite perioade, a unor temperaturi foarte scăzute, sub -20°C, mai multe zile consecutiv, ceea ce va genera un consum brut de electricitate cu mult peste valorile de calcul medii pe baza cărora au fost prognozate producţia şi rezerva de putere în programul de iarnă, dar şi prin riscul unei presiuni scăzute în reţeaua de transport gaze naturale, fie din cauza creşterii semnificative a consumului de gaze generată de temperaturile foarte scăzute, fie din cauza reducerii/lipsei gazelor naturale din import, „mai ales pe fondul situaţiei politice existente în estul Europei”.

„Luarea în considerare a acestei condiţii este în acord şi cu solicitările Comisiei Europene – în contextul în care alimentarea cu energie a zonei europene este dependentă de sursele din import – fiecare ţară va trebui să fie pregătită să reacţioneze la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale din import, pe o perioadă mai lungă de timp, prin existenţa unor măsuri concrete pe termen mediu şi scurt. Aceste solicitări sunt cuprinse în raportul CE privind adaptabilitatea sistemului european de gaze naturale la o posibilă întrerupere a importurilor din estul Europei, în iarna 2014-2015”, se arată în act.

Grupul rus Gazprom a redus livrările de gaze către România cu 30% faţă de cantitatea contractată, ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirmând însă că astfel de diminuări au fost înregistrate şi în ultimele luni şi că, la acest moment, nu există motive speciale de îngrijorare. Ministrul a precizat, totodată, că există variante la care autorităţile române pot apela în caz de necesitate, precum utilizarea mai accentuată a păcurii sau oprirea anumitor instalaţii, dar a reluat ideea că speră să nu se ajungă într-o astfel de situaţie.