În mini oraşul care este peste tot în lume un aeroport internaţional, nu sunt doar momentele plăcute ale plecării către destinaţii de vis. Partea nevăzută o constituie şi infracţiunile de tot felul.  Nici Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” nu face excepţie şi, după dosarul de furturi din bagaje instrumentat în iunie 2014 şi publicat în Jurnalul de Ilfov din 15 iulie, Poliţia Transporturi din cadrul aeroportului, a terminat anul 2014 cu un alt dosar interesant, din punctul de vedere al speţei. Este vorba despre înşelătoriile de la parcarea pe termen lung.

„Bariera e defectă”

Detalii despre escrocherie am obţinut de la inspectorul principal de poliţie Mădălina Ilie, de la Poliția Transporturi din cadrul Aeroportului Internațional „Henri Coandă”: « Dosarul include 8 fapte ce au fost reţinute în sarcina persoanelor, adică înşelăciune şi uzurparea funcţiei. Mai exact,  îşi însuşeau calităţi pe care nu le aveau, spunând că sunt angajaţi ai aeroportului şi  încasau bani care nu li se cuveneau. Mă refer la agenţii de pază ai unei societăţi cu care aeroportul are contract, agenţi care se dădeau drept angajaţi ai aeroportului şi încasau bani pentru parcarea pe termen lung a autoturismelor. Spuneau, uneori, că barierele sunt defecte, cereau ca jetoanele să li se dea lor, acţionau manual bariera, jetonul era apoi aruncat şi ei încasau banii. Toată această „afacere” a durat din iulie până în septembrie 2014, prejudiciul este de 15.000 lei şi se recuperează în urma cercetării judecătoreşti.  Cele 2 persoane care s-a dovedit că procedau astfel au fost reţinute şi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, care a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar împotriva lor, fiind cercetate în stare de libertate.”

Taxa în funcţie de tipul maşinii

Inspectorul principal de poliţie Mădălina Ilie nuanţează, adăugând că cele două persoane încasau banii şi în funcţie de tipul maşinii, adică pentru un Mercedes (de exemplu) era percepută o taxă, pentru un Logan era o altă taxă. „Trebuie să precizez clar că angajaţii de pază nu au atribuţii de încasare, ci doar de pază. Cele două persoane au fost reţinute pe 27 noiembrie  şi-au recunoscut faptele şi  au declarat că nu-şi imaginau că pe camerele video existente în parcare se poate vedea atât de bine. În total,  au fost 8 plângeri din partea aeroportului, care este partea vătămată şi care a constatat că, deşi parcarea era plină, sumele încasate nu se regăseau în contabilitate.” Metoda de furt descoperită la aeroport nu este nouă. Ceea ce miră este îndrăzneala, având în vedere cât de înţesat este aeroportul la interior şi exterior cu sisteme de supraveghere. Ghinion!