Sancțiuni de peste 500.000 de euro
Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat cu amenzi în valoare totală de 2.264.875 de lei (505.021 de euro), 8 întreprinderi active pe piața transportului de persoane în regim de taxi și dispecerat taxi, din județul Ilfov și municipiul București, pentru participarea la o înțelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi.
Companiile sancționate, care dețineau aproximativ 70% din piața serviciilor de taximetrie din Ilfov și Capitală, la momentul înțelegerii reclamate de către Consiliul Concurenței, sunt: SC Pelicanul Grup Taxi SRL, care a primit o amendă de 107.809 lei (24.039 euro); SC Pelicanul Grup Internațional, filiala București – amendată cu 1.396 de lei (311 euro); SC Meridian Taxi SRL – 173.040 de lei (38.584 de euro); SC Meridian Taxi Plus – 46.658 lei (10.404 euro); SC AutoCobălcescu SRL – 1.685.491 de lei (375.831 de euro); SC Confort Taxi SRL – 4.569 de lei (1.019 euro); SC CrisTaxi Service SRL – 219.586 de lei (48.963 de euro) și SC Grup AS 2000 Transcom SRL, amendată cu 26.326 de lei (adică 5.870 de euro).
Potrivit Consiliului Concurenței, companiile sancționate s-au înțeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi. Pentru o parte importantă dintre cei prezenți în piață, în principal pentru cei autorizați în Ilfov și al căror acces în București a suscitat numeroase dezbateri, această acțiune a constat, la momentul respectiv, într-o majorare de preț, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de prețuri mai mici, rezultate din concurența manifestată până atunci. Ulterior, peste 90% din piață s-a aliniat tarifului unic stabilit de cei implicați în înțelegerea anticoncurențială, fiind eliminată orice formă de concurență prin preț, între aceștia.
Este important de subliniat și că, în aceeași perioadă, au fost inițiate în Parlament demersuri pentru modificarea Legii taximetriei, în sensul, printre altele, al permiterii accesului în București al transportatorilor autorizați în Ilfov.
Și, mai trebuie menționat faptul că, acțiunile autorităților de autorizare, dar și anumite prevederi legislative care facilitează schimbul de informații sensibile între întreprinderi concurente (prin consultarea acestora, grupate în asociații, în materie de tarif maxim), au favorizat comportamentul anticoncurențial sancționat acum de către Consiliul Concurenței.
De aceea, instituția anunță și faptul că, pe lângă sancțiunile aplicate, va formula recomandări autorităților de autorizare și reglementare referitoare la modalitatea de organizare și gestionare a serviciilor de transport de persoane în regim de taxi în București și Ilfov, dar și factorilor decidenți implicați în legiferarea acestui domeniu la nivel național.
Aceleași „năravuri” și în alte județe
Autoritatea română de concurență a mai sancționat, în 2010 și 2011, carteluri între operatorii de taximetrie din mai multe localități (Constanța, Timișoara, Baia Mare și Târgu-Mureș), prin care se eliminase orice formă de concurență prin preț (aceste înțelegeri având ca obiect practicarea aceluiași tarif) și are în curs de desfășurare o investigație privind existența unor practici aparent similare pe piața locală de taximetrie din Râmnicu Vâlcea. În cazurile finalizate, au fost sancționate 34 de companii, amenzile aplicate fiind în valoare totală de 1.635.470 de lei (circa 363.438 €).