1.095 de zile
Strălucirea şi semnele lor particulare
„Esenţial e ca, undeva, să rămână ceea ce ţi-a nutrit viaţa. Și obiceiurile și sărbătorile de familie. Și casa cu amintiri. Esenţial e să trăiești, pentru a te reîntoarce”, afirma Antoine de Saint Exupéry. Era viconte, romancier, eseist și reporter francez. A luptat pe front, ca pilot, în războiul împotriva nazismului. I-au doborât avionul în 1944, deasupra Mediteranei. Ei bine, între atâtea milioane de oameni din lume – care i-au urmat îndemnul scriitorului erou, cu viaţă tumultoasă, exemplară – se află și cineva cunoscut. Vi l-am mai prezentat, în ziar. E Viorel Kraus jr. Pentru cei apropiaţi, Vivi. Ce caută, din nou, în paginile noastre? Ce a făcut acum, pentru asta? Cu ce ocazie? Ce merite au strâns, el și prietenii lui? Alte întrebări?
Ce e povestea aia cu 1.095 de zile? Și celelalte – „strălucire și semne particulare”, din titlu? Ce vor să zică? Ce e VK Soccer? Ce e răvășeala asta? Punem puţină ordine?
Aniversarea unui timp special
1.095 de zile adunate, înseamnă trei ani. De când, ce? Din momentul în care Vivi Kraus a revenit la București. Acasă. De unde? Din America. Asta se întâmpla în ianuarie 2012, când VK Soccer a prins contur.
Așadar, trei ani de atunci – egal aniversare. Au celebrat-o înaintea Crăciunului, în avans cu câteva zile faţă de data din calendar. De ce? Aici, răspunsul e foarte important. Ţine de sensibilitate și vocaţia prieteniei. Sărbătorirea a fost programată să se petreacă în atmosfera strălucirilor de basm și miracol, ale sărbătorilor de iarnă.
Asta pentru ca bucuria celor trei ani de când sunt împreună să rămână în memoria invitaţilor de onoare: copii și adolescenţi – membri ai Clubului de fotbal VK Soccer – antrenori, mentori voluntari și toţi prietenii lor.
Iar minunata întâlnire și surprizele ei s-au petrecut în salonul Clubului „Calise”, din vecinătatea Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică și Sport (UNEFS), din Capitală.
Uneori ai succes. Însă, întotdeauna, înveţi
Câţi ani a stat Vivi în America? 20. De ce s-a întors în ţară? Din pricina nereușitei? Nu. Nici vorbă. Ci din cauza „casei cu amintiri” a familiei și prietenilor. Un dor, musai de urmat. La fel celor spuse de scriitorul erou francez. Același care scria, în plin război, povestea modernă „Micul prinţ”, sub deviza: „Numai cu inima poţi afla esenţa lucrurilor, care rămâne întotdeauna ascunsă privirii“.
Culmea, la fel i s-a întâmplat și lui Vivi Kraus. Că viaţa e ca în carte, sau că ea bate filmul – ce mai contează.
Așa a simţit și făcut.
Două explicaţii, esenţiale
„Strălucirea” din titlu se referă la tot ce au construit acasă, Vivi și apropiaţii lui. O demonstrează fiecare dintre sutele de „semne particulare”, cuprinse în cei trei ani.
De fapt, fiecare dintre ele e câte un destin recuperat al unui copil sau tânăr, băiat sau fată. Și poartă un nume: Mihai, Nicoleta, Doru, George, Valentina, Marcel, Nicolae, Adi, Teodora, Florin, Gabi, Dani și câţi alţii. De la vârsta de 5 ani și jumătate, în sus.
Mulţi dintre ei aflați în necazul abandonului școlar, ori din familii sărăcite de șomaj. Copii cu dificultăţi de adaptare în societate, sau discriminaţi, cu experienţe de viaţă dintre cele mai tulburătoare și traumatizante.
Pe ei i-au vizat, în principal, toate programele iniţiate de Vivi și galeria lui nepreţuită, de prieteni și voluntari. Toţi dedicaţi cauzei educative și de integrare socială a copiilor și adolescenţilor, prin sport.
„Fotbal pentru trup și suflet”
Asta e deviza Clubului VK Soccer. VK sunt iniţialele lui Viorel Kraus jr. Iar „soccer” înseamnă fotbal, din engleză.
De pregătirea sportivă a bobocilor se ocupă azi gloriile legendare de la Rapid: Viorel Kraus senior – tatăl lui Vivi; apoi Leontin Toader – marele portar, Fănel Țîră – fundașul vedetă și Mihai Ștefan – directorul sportiv al clubului. De educaţia tinerilor și extinderea relaţiilor clubului răspunde vicepreședintele lui, avocatul Gabriela Popescu. E inima feminină, atentă la fiecare dintre sufletele copiilor luaţi în grijă. E prietena și colega din tinereţea școlară a lui Vivi, cea care l-a influenţat și susţinut în debutul acestui minunat demers social, educaţional și sportiv.
Sărbătoare, în galeria cu prieteni
Momentul aniversar i-a adus împreună pe toţi prietenii VK Soccer. Alin Fediuc, președintele Ligii Studenţilor și Absolvenţilor din UNEFS și partener în proiectele clubului. Sabino Frederico Tavares, președintele Federaţiei Române de Fotbal-Tenis și multipla campioană la acest sport – Ana-Maria Gherghel. Apoi Ilinca Pop, studentă la arhitectură, Daniela Mândruţă, Doru Chiriac.
Un alt exemplu e Remi Kleinpeter din Franţa, student la UNEFS, în anul IV. “Și el e primul jucător străin pe care o să-l avem în echipa noastră. Joacă fotbal de la vârsta de 5 ani. A evoluat la Nans. A fost coleg de echipă cu vestitul Raphael Varane, jucătorul francez care acum e la Real Madrid”, spune Vivi Kraus, cu mândrie.
Toţi acești mari sportivi campioni sunt modele de viaţă, oferite copiilor defavorizaţi de la Mogoșoaia și din Clubul VK Soccer.
Sport, muncă, faimă, performanţe și, mai ales, destine frumos recuperate – sunt strălucirea și semnele particulare, dincolo de cele 1.095 de zile sărbătorite acum.