9% pentru all inclusive
Cota redusă de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclusive a fost avizată de Guvern, impactul bugetar estimat pentru acest an fiind de 100 milioane lei. Urmare a modului în care este definită noţiunea de cazare în legislaţia specifică din domeniul turismului, cota redusă de TVA de 9% se aplică cazării, dar şi serviciilor accesorii cazării, precum prânz, cină, gustări între mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică, anunţă Guvernul. În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetelor care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii susţin că vor reduce tarifele de anul viitor cu 10%, în medie, şi se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti.
Modificări la Prima Casă
Guvernul va discuta, la sfârşitul lunii februarie, un proiect de act normativ pentru modificarea programului „Prima Casă”, care să permită, printre altele, proprietarilor de locuinţe să poată cumpăra, în acest program, locuinţe mai mari, dacă vând proprietatea pe care o deţin în prezent. „Au existat solicitări de la persoane care au achiziţionat o primă casă, doresc să treacă la un apartament, să spunem, de la o garsonieră, de la un apartament cu două camere la un apartament cu trei camere, respectiv cu patru camere, şi atunci nu ar mai fi «Prima Casă». Trebuie să găsim şi pentru dumnealor o soluţie, astfel încât, cât mai multe persoane să poată aplica“, e de părere ministrul Finanțelor.
Tichetele de masă – pe card bancar
Angajatorii vor putea acorda salariaţilor tichetele de masă şi în format electronic, sub forma unui „portofel electronic“, folosit exclusiv la achiziţionarea de alimente, care nu va permite retrageri de numerar, iar numărul tichetelor primite lunar nu îl va depăşi pe cel al zilelor lucrătoare. În cazul acordării tichetelor de masă în format electronic, angajatorii vor alimenta portofelul electronic cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziţionarea de produse alimentare, fără a permite efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar. Actul normativ elimină totodată prevederile care limitează utilizarea a maximum două tichete de masă/zi.
Record pe aeroport
Traficul aerian pe cele două aeroporturi din Bucureşti a crescut cu 8,8% anul trecut, până la nivelul record de 8,32 milioane pasageri, iar numărul mişcărilor aeronavelor a avansat cu 6,3%, la 102.048 de aterizări şi decolări, a anunţat administratorul aerogărilor, CNAB. „Evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) depăşeşte tendinţa generală înregistrată la nivel european. În plus, pe aeroporturile Capitalei s-a înregistrat o creştere substanţială a numărului de mişcări de aeronave, devansând şi la acest capitol trendul european“, se arată într-un comunicat al companiei care administrează aeroporturile Henri Coandă (AIHCB) şi Băneasa-Aurel Vlaicu.