Snagov

Din august 2013, de când a fost ales viceprimar, ne-am întâlnit deseori cu Nichita Toma pentru că, aşa cum şi-a şi dorit,” în slujba cetăţenilor” nu a rămas doar o vorbă pe o hârtie.  Pe şantier, sau la diversele spectacole, viceprimarul este prezent în teren pentru a veghea asupra respectării hotărârilor luate în Consiliul local de primarul Marian Oancea şi consilierii care alcătuitesc echipa de lucru a Primăriei Snagov. Ne-am revăzut imediat după Revelionul pe stil vechi, într-o frumoasă zi a lui Gerar.

Din Deltă…

Toma Nichita este lipovean de origine şi mândru purtător, pe cât se poate, a tradiţiilor lipoveneşti. De altfel, faţa îl trădează  şi dacă te-ai plimbat puţin prin Deltă, nu poţi să nu-ţi dai seama că Toma Nichita este, de loc, din frumoasa dar aspra Deltă. „Sportul m-a adus la câmpie, am locuit o bucată frumoasă de timp în cartierul Tei şi apoi am rămas odată cu întâlnirea soţiei mele. Locuim de mulţi ani la Snagov şi nu am avut probleme de adaptare. Tocmai am fost la Revelionul pe stil vechi, aşa cum cere tradiţia noastră, şi pot să vă spun că a fost un mare moment de comuniune şi bucurie, alături de Ivan Patzaichin şi Vasile Dîba, ca să-i amintesc rapid pe cei mai cunoscuţi lipoveni, mândri şi ei de originile lor. Ce am adus la câmpie, după cum spuneţi, de acasă? Ştiu şi eu, o anume determinare, o îndârjire în a face ceea ce ai spus.  Ceva de genul „oricâte mi s-ar pune contra, nu mă las!”

…la reabilitarea blocurilor de la câmpie

Viceprimarul Nichita Toma vorbeşte cu noi, dar ochii îi fug pe geam mereu, la echipa aflată pe blocul de lângă primărie: „Mă uit să văd cum merg lucrările sus pe coamă, care trebuie montată. Altfel, acest bloc e gata în proporţie de 85 %. S-a făcut tot ce înseamnă reabilitare termică: acoperişul vechi a fost dat la o parte, grinzile, scândura, a rămas la placă şi a fost refăcut acoperişul. Apoi,  au fost schimbate jgheaburile şi burlanele. Nu a fost nevoie de ferestre termoizolante, pentru că oamenii îşi puseseră deja. Mai sunt de făcut uşile de la intrări şi coama. Pe urmă începem reabilitarea la alte 9 blocuri din Ghermăneşti şi 3, în Snagov. Fondurile? 60 % de la stat prin MDRAP, 30 % din bugetul local şi 10 % din contribuţia locuitorilor, pe o perioadă de 5 ani. Încercăm să mai atragem fonduri la acele blocuri unde s-au făcut asociaţii, pentru că încă nu sunt constituite toate asociaţiile. 

Liceul Mihail Kogălniceanu, extindere şi reabilitare

Dar, proiectul cel mai important ca valoare este cel al reabilitării complete a liceului Mihail Kogălniceanu, din Snagov. „Ne mândrim toţi cu liceul, sunt peste 1.000 de elevi din comună şi cele învecinate şi chiar şi de la Ploieşti.  Fondurile existau de vreo 3-4 ani, însă toate licitaţiile făcute de-a lungul timpului au fost atacate şi contestate. Chiar eu am fost la două licitaţii, pierdute din motive pe care nu pot să le identific. În fine, documentele necesare, adică aprobările, proiectele sunt acum la aprobat la ISC, pentru confirmări. Valoarea confirmată de colegul Gabi Constantin de la Investiţii, chiar înainte să ajungeţi,  este de 13 milioane lei, circa 2 milioane de euro. Noi credem că este cea mai mare lucrare, ca valoare, desigur, din judeţul Ilfov, la momentul de faţă”, adaugă viceprimarul comunei Snagov.

Deviaţia de la Tâncăbeşti a schimbat atmosfera

În octombrie, aminteam în Jurnalul de Ilfov despre deviaţia pentru locuitorii din Tâncăbeşti de pe sensul de mers către Periş, care era gata. Aşa că am întrebat despre cealaltă, pentru locuitorii de pe partea dreaptă a DN1, către Ciolpani. „E gata şi aceea de ceva vreme, vă duc să vedeţi şi veţi constata singuri că a fost una dintre cele mai bune idei ale primăriei. Desigur, drumul acesta de deviaţie este doar pietruit, pentru că în Tâncăbeşti nu există apă şi canalizare. Deocamdată. Dacă toate merg bine, în martie demarăm lucrările pentru că, pe SEAP, există deja caietul de sarcini. Doar că, odată cu Tâncăbeşti, în lucrările de apă şi canalizare intră tot ceea ce a mai rămas fără: Vlădiceasca, Ciofliceni etc. Oricum, 2015 este an decisiv, agreat astfel cu Uniunea Europeană în acest sens. Apoi, tot în Tâncăbeşti se va construi un parc în capătul satului şi mai este puţin până la finalizarea terenului polivalent amenajat pe malul lacului Snagov, lângă şcoală. Mai trebuie montată o plasă care să împiedice deranjarea vecinilor prin căderea mingilor în curţi şi, gata! Centrul Cultural de la Tâncăbeşti este gata şi el, se organizează serbări şi este închiriat pentru diversele nevoi ale cetăţenilor. Un singur lucru pot să confirm: de când s-a făcut şi a doua deviaţie la Tâncăbeşti, atmosfera din sat a început să fie mai animată, oamenii circulă mai mult. 

Proiecte 2015

Anul 2015 este deja planificat în comuna Snagov şi, pe lângă toaletarea pădurii care însoţeşte şoseaua principală, care se defăşoară printre picături de timp neocupat cu altceva şi un pic de soare, odată cu vremea mult mai prietenoasă străzile Zambilelor şi Florilor din Snagov vor fi asfaltate. „Asfaltarea de pe Gladiolelor unde v-am dus în toamnă ne-a demonstrat în timp importanţa unei bune asfaltări, conform tuturor normelor. Apoi, s-a terminat licitaţia pentru extinderea şi eficientizarea iluminatului, evaluăm ofertele primite şi, în primăvară, demarăm şi această operaţiune, care va cuprinde şi mascarea tuturor cablurilor aeriene. Acestea sunt lucrări concrete, dacă mai apare vreo surpriză, cu atât mai bine, va fi un bonus!”, spune râzând Toma Nichita, în timp ce ne conduce pe culoarul liceului teoretic „Mihail Kogălniceanu” spre cabinetul directorului Vasile Grigore.

„Aşteptam constructorul”

Pe directorul liceului l-am surprins plăcut, căci domnia sa aştepta constructorul responsabil cu lucrările de la liceu. „Îl aştept să vină să ne sfătuim cum să începem lucrările, cum să mutăm elevii pe etaje, pe corpuri. Am aşteptat mult, dar acum, gata!  Din 2008, am avut iniţiativa, am fost la primarul de atunci,  pentru că nu am fost acceptaţi la programul de campusuri desfăşurat prin programul guvernamental. Au fost alese atunci Dragomireşti, Brăneşti şi Ciorogârla. Am explicat că putem accesa un proiect de fonduri europene prin POR şi intermediul ADRBI, am luat legătura cu o firmă de consultanţă, au scris proiectul, am câştigat. Campus? Era necesar, având în vedere dezvoltarea liceului. Acum sunt 1.041 elevi, din toate comunele limitrofe. În cămin sunt doar 60, căci atâta spaţiu avem. După reabilitare vom avea 200 de locuri. Condiţiile din cămin vor fi îmbunătăţite, fiecare cameră va avea grup sanitar propriu. Termenul de finalizare este 15 noiembrie 2015”. Un singur lucru mai este de dorit, aşa cum o spune şi imnul rock al liceului: Soare şi Speranţă!