La Centrul de Recuperarea Cardiovasculară CardioRec,

În sezonul rece, mulți dintre noi avem anumite simptome ce se pot confunda cu o răceală simplă, dar ele pot face parte din faza incipientă a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică). Aceasta este o problemă gravă de sănătate publică și nu trebuie tratată cu superficialitate. 

kinetoterapeut Mihai Venedict, Centrul Medical CardioRec

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o afecțiune perfidă și se infiltrează lent și progresiv în viața pacientului, cu următoarele simptome: tusea cronică, alergiile, răcelile, infecțiile respiratorii în sezonul rece. Recuperarea pulmonară are rolul de a ameliora simptomele bolii, de a crește toleranța la efort și de a relua activitatea profesională și recreațională. 

Tehnica de determinare a capacității pulmonare nu e dureroasă 

Spirometria este un examen folosit pentru diagnosticul și monitorizarea bolilor plămânului cum ar fi: astmul bronșic, bronșita cronică obstructivă, emfizemul pulmonar. Aceasta este o metodă neinvazivă de apreciere a funcției pulmonare și a capacității pulmonare. Spirometria este, de asemenea, utilizată pentru a vedea cât de bine acționează medicamentele administrate pentru problemele respiratorii. La Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, pacienții cu boli pulmonare cronice sau boli cardiovasculare pot face testarea gratuită.  

Recuperarea și rolul ei în tratarea BPOC 

Reeducarea respira­to­rie la pacienții cu BPOC și testele ventilatorii modificate la examenul de spirometrie necesită combinarea exercițiilor de creștere a forței muș­chi­lor respiratori cu exer­ci­ții care să amelioreze expecto­rația. Aparatul de reeducare respiratorie este  parte inte­grantă a procesului de recuperare și necesită exerciții zilnice din partea pacientului, pentru ameliorarea capacității pulmonare. Kinetoterapia este un element cheie în procesul de recuperare al bolnavilor de BPOC. 

Kinetoterapia, șansa la o viață normală 

Rolul kinetoterapeutului este acela de a evalua nevoile fizice ale pacientului și de a concepe și a conduce  programul de antrenament fizic, individualizarea exer­ci­țiilor fizice făcându-se în funcție de toleranța fiecărui pacient. Scopul final este acela de a contribui la creșterea gradului de independență și calitate a vieții pacientului și ca acesta să-și continue activitățile zilnice la parametri normali. 

Antrenamentul fizic individualizat induce modificări multilaterale, iar la nivelul muscular se îmbunătățește capilarizarea, crește nivelul de mioglobină și se ameliorează capacitatea oxidativă, prin reducerea acidozei lactice și a producției de CO2. Refacerea masei musculare și creșterea forței acesteia duc la creșterea ca­pa­cității de efort și a su­pra­viețuirii. 

Pacienții din Ilfov beneficiază gratuit de spirometrie și o ședință de recuperare

La CardioRec, prescrierea intensității optime a efortului fizic din timpul programului de kinetoterapie pentru creșterea fitnessului cardiorespirator se stabilește pe baza frecvenței cardiace maxime din timpul testării la efort și se monitorizează constant cu ajutorul unui dispozitiv numit telemetru. 

Orice pacient din Ilfov beneficiază gratuit de spirometrie și o ședință de recuperare, cu programare.

Cele mai importante componente ale programului de recuperare respiratorie

 evaluarea statusului funcțional al pacientului respirator;

 antrenamentul la efort și alte exerciții fizice terapeutice (exercițiul aerobic, de creștere a forței musculare și a mobilității);

 reeducarea respirației;

 tehnici de drenaj bronșic;

 controlul factorilor alergeni și iritanți;

  evaluarea nutrițională și intervențiile specifice;

 evaluarea și suportul psihosocial;

 renunțarea la fumat;

 implementarea unor programe controlate de tratament la domiciliu sau la locul de muncă.


De ce e nevoie de testul de efort?

Testarea la efort este o metodă simplă de diagnostic și prognostic în evaluarea afecțiunilor respiratorii și cardiovasculare ce exprimă indirect condiția fizică a pacientului. Testul de efort la cicloergometru sau covor rulant permite:

– stabilirea gradului de limitare a performanței fizice;

 stabilirea efectului intervențiilor terapeutice;

 diagnosticarea cauzei limitării capacității de efort;

 selectarea pacienților pentru reabilitare pulmonară;

 evaluarea pre și post-operatorie pentru excluderea complicațiilor și determinarea funcției respiratorii restante.