Încep loteriile bonurilor fiscale

Prima extragere, ocazională, a Loteriei Bonurilor Fiscale va fi organizată pe 13 aprilie, a doua zi de Paşte, cu un fond de premiere de un milion lei, anunţă Ministerul Finanţelor. Conform proiectului, pentru anul 2015, prima extragere lunară va fi în luna iulie 2015, dar vor putea fi organizate şi extrageri ocazionale, „de Paşte, Crăciun etc“.

La finele anului trecut, Ministerul Finanţelor aprecia că la extragerile lunare vor fi acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei.

 

Rabla merge înainte

Cele mai multe tichete Rabla pentru maşini casate au fost eliberate, în 2014, în Capitală, Prahova şi Argeş şi, în premieră, au fost suplimentate tichetele pentru persoane juridice, programul fiind „foarte popular“, astfel că va continua în 2015, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. „Acest program este unul foarte popular, cu rezultate foarte bune anul trecut. Cu siguranţă, va continua, însă forma sa exactă în 2015 o vom cunoaşte abia după aprobarea bugetului AFM, lucru care sperăm că se va întâmpla foarte curând“, a declarat Gavrilescu. Potrivit informaţiilor transmise de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), care gestionează programul Rabla, anul trecut au fost decontate 17.030 de tichete pentru persoane fizice şi 3.361 pentru juridice.

 

Sprijin în urma embargoului rusesc

Producătorii români de fructe şi legume vor beneficia de fonduri totale de 10,8 milioane lei, ca măsură excepţională de sprijin temporar, pentru acoperirea unei părţi din pierderile suferite ca urmare a deciziei Guvernului rus de a interzice importul de legume şi fructe din UE, inclusiv din România. Astfel, în baza cererilor de plată, producătorii de fructe şi legume, precum şi organizaţiile din acest sector agricol vor primi sprijin financiar pentru acoperirea unei părţi din pierderile suferite în perioada 18 august 2014 – 31 decembrie 2014. Fondurile destinate acordării sprijinului financiar excepţional, cu caracter temporar, provin din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe acest an.

 

De ce le este frică afaceriștilor români

Oamenii de afaceri din România consideră că cele mai importante riscuri globale sunt crizele fiscale din economiile-cheie, crizele de lichiditate şi eşecul major al sistemelor financiare, reiese din raportul Global Risks 2015, realizat de Marsh. Alte riscuri globale identificate de oamenii de afaceri din România sunt instabilitatea politică şi socială, neglijarea infrastructurii şi a conflictelor interstatale cu consecinţe regionale.

Cea mai mare ameninţare pentru stabilitatea lumii, în următorii 10 ani, rezultă din riscul de conflict internaţional, potrivit evaluărilor experţilor care au realizat studiul.