Succesul din 2014 al concursului cu tema „24 ianuarie 1859 – Unirea Ţărilor Române” a determinat organizarea celei de-a doua ediţii, prin care elevii bufteni să marcheze sărbătoarea naţională, Unirea Principatelor Române. S-a întâmplat vineri, 23 ianuarie, şi elevii participanţi la concurs cât şi cadrele didactice care i-au îndrumat au avut o zi lungă, de concurs şi serbare.
„Ce este ocaua lui Cuza?”
Contextul Unirii Moldovei cu Ţara Românească, din 24 ianuarie 1859, Mica Unire cum i se mai spune, şi personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost temele principale ale concursului de cunoştinţe generale, la care au participat 6 grupe de elevi. Adunate în sala de festivităţi a Primăriei Buftea (unul dintre organizatori, alături de Centrul Cultural Buftea şi de cadrele didactice de la Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”), cele şase grupe au reprezentat şcolile gimnaziale nr. 1,2,3 şi 4, Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu” şi Liceul Tehnologic “Barbu Ştirbey”. Fiecare grupă de elevi a primit 10 întrebări, lansate de prof. Petru Zaharia, la care trebuiau să răspundă într-un timp dat, în funcţie de complexitatea acestora. Apoi, partea a doua a concursului, în imagini, a devenit mai atractivă, pentru că elevii au adus în faţa juriului desene sau acuarele în format A4 referitoare la Unire, care au trebuit explicate în faţa celorlalţi colegi şi a juriului, alcătuit din prof. Vasile Ion Cristian Păuna de la Lic. Tehnologic “Barbu Ştirbey” (preşedinte), prof. Alex. Cristian Păuşescu, de la Şcoala Gimnazială nr.1, prof. Mihai Trăilă de la Şc. gimnazială 2 şi prof. Claudia Ichim, din partea Şc. gimnaziale 3 şi 4. Nu în ultimul rând, elevii concurenţi au avut ocazia şi de a demonstra că un computer le serveşte la mult mai multe decât socializarea sau jocurile, aşa că prezentările Power Point au fost care mai de care mai interesante, alternând imagini şi texte referitoare la Unirea cea Mică, la reformele instituite de acesta şi la celebra măsură cunoscută sub numele de “ocaua lui Cuza”.
Serbarea şi premierea
Până să mergem la serbarea organizată la Centrul Cultural Buftea, am făcut un mic popas în holul Primăriei Buftea, unde primarul Gheorghe Pistol se pregătea să oficieze căsătoria a doi tineri din cartierul “23 August”, Ionela şi Claudiu Lixandru şi, astfel, la distanţă de un zid am fost bucuroşi că asistăm la clădirea unui alt viitor, cel al unei familii. Familia, însă, ca noţiune, ne-a însoţit la Centrul Cultural, pentru că serbarea era organizată de familia de copii şi cadre didactice pe care o reprezintă Palatul Copiilor din Buftea şi Şcoala gimnazială nr.2.
Mica şi hotărâta intrepretă Anisia Grigore Ion, pe care o îndrumă Margareta Pistol, a deschis spectacolul adunând aplauze binemeritate, atât pentru interpretare, cât şi pentru costum. Grupul Miracol şi profesoara Geovana Boca i-au urmat cu două melodii, apoi Aişa Amjadi a interpretat la pian Imnul Naţional. Momentul grădiniţei “Căsuţa copilăriei” a fost deschis de recitarea poeziei “Ţara mea”, a Marietei Marincea şi de interpretarea a două piese de referinţă “Doamne, ocroteşte-i pe români” şi “Cântec despre Bucovina”. Prezentatoarea spectacolului, Paula Ciocioi, ne-a introdus-o apoi pe scenă pe Alia Amjadi care, la fel ca sora ei, este pasionată de pian. Dansurile populare ale elevilor de la Liceul “Dumitru Dumitrescu” ne-au încântat privirile cu variante ale Fedeleşului sau ale celebrei Braşovence, mixate şi cu elemente ale dansurilor săseşti, un superb moment pus la cale de profesorii Cornel Gănescu şi Gabriela Şuşu, nici mai mult nici mai puţin decât…profesori de matematică cu iubire şi respect şi faţă de folclor. Anisia Grigore Ion a continuat spectacolul cu un “Cântec despre Unire” şi a făcut, implicit, prezentarea pentru momentul premierii elevilor de la concursul de istorie.
Medalii, diplome şi o excursie la Muzeul de Istorie
Momentul mult aşteptat de elevii care au învăţat despre istoria Micii Unirii a fost încărcat de emoţie, după cum era şi normal, pentru că, deşi elevii ştiau ce au făcut bine sau mai puţin bine, premiul primit este cel care confirmă. Aşadar, pe scenă au urcat Alexandra Hăbăruş, Şc. Gimnazială 1, pentru menţiune şi premiul special pentru desen; Ana-Maria Barosan, Şc. Gimnazială 2, pentru premiul II; Zanca Marina Jianu, Şc. Gimnazială 3, pentru premiul III, Alexandru Teodor Robu, Şc. Gimnazială 4, pentru premiul I; Cezar Cosmin Grigoraş, Lic. D-tru Dumitrescu, pentru menţiune şi Mihai Ionuţ Adrian, pentru premiul III. De la Liceul “Barbu Ştirbey”, Andreea Răduţă a luat locul II şi Nicoleta Iancu a obţinut premiul I şi premiul special pentru prezentarea în Power Point. Bucuroşi, premianţii şi dansatorii de la Liceul “Dumitru Dumitrescu” s-au prins într-o “horă a frăţiei” ce i‑ar fi fost plăcută şi lui Alexandru Ioan Cuza, ca o recunoaştere a meritelor sale pentru Unire.