Așa cum anunțase, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni dimineaţă, la Palatul Cotroceni, cu președinţii celor două Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu. Principala temă de discuție a constituit-o priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare, care a început în data de 2 februarie.

Din partea președintelui Klaus Iohannis, la discuţiile de la Palatul Cotroceni au participat și consilierii prezidenţiali Dan Mihalache și Laurenţiu Ștefan. După întrevedere, care a durat aproximativ două ore, Administrația Prezidențială a remis un comunicat de presă în care se spune: „În cadrul consultărilor legate de agenda primei sesiuni parlamentare din acest an, președintele României a subliniat nevoia de recredibilizare a Parlamentului în viaţa politică și în conștiinţa cetăţenilor”. Printre temele abordate s-au aflat condiţiile de exercitare a votului în străinătate, eventualitatea schimbării legii partidelor politice, finanţarea transparentă a partidelor politice și a campaniilor electorale, modificarea legislaţiei electorale. „Aceste teme vor fi detaliate pe parcursul noii sesiuni parlamentare și în cadrul întâlnirilor periodice dintre Președinte și șefii celor două Camere ale Parlamentului”, se mai arată în comunicat.

„Țara nu este a elitei politice”

Într-o postare pe Facebook, președintele Iohannis arată că a luat decizia de a se întâlni cu președinții celor două Camere pentru că, „sesiunea parlamentară care începe ne oferă o șansă de a arăta cetăţenilor că am înţeles cu toţii mesajul celor care au votat în noiembrie 2014. În continuare, președintele arată că, „Ţara nu este a noastră, a elitei politice, și noi nu trebuie să monopolizăm instituţiile și să le folosim în interesul nostru personal. Ţara este a cetăţenilor români și instituţiile, Președinte, Parlament sau Guvern, trebuie să lucreze pentru ei”.

Dorință de colaborare instituțională

După întâlnirea de la Cotroceni, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat bucuros de dorința de comunicare și colaborare instituțională a președintelui. „Am trecut în revistă chestiuni de actualitate politică și de perspectivă, lucruri importante, care ţin de relaţia inter-instituţională. Ceea ce mă bucură, este că constat la președinte dorinţa de comunicare și de colaborare interinstituţională, așa cum este firesc într-o ţară normală, cu instituţii solide și care gândesc, totuși, în perspectivă, ţinând cont de interesul cetăţeanului”, a menţionat Tăriceanu.