TVA mai mic, din 2016

Obiectivul Guvernului pentru acest an este ca, din ianuarie 2016, să fie redusă taxa pe valoarea adăugată (TVA) la toate produsele, a transmis premierul Victor Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern, precizând că-şi va prezenta priorităţile Parlamentului. “Săptămâna viitoare, voi merge să prezint priorităţile Guvernului în raporturile cu Parlamentul, în prima sesiune”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern. El a precizat că va prezenta Parlamentului intenţiile Guvernului legate de noul Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală, sistemul redevenţelor, Legea minelor, Master Plan-ul de Transport.

200 de milioane de euro pentru învățământ

Guvernul a avizat contractarea de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) a unui împrumut în valoare de 200 milioane euro, pentru susţinerea implementării proiectului privind învăţământul secundar. Învăţământul secundar inferior, sau gimnaziul, cuprinde clasele V-VIII, iar învăţământul secundar superior cuprinde liceele. Guvernul estimează că de aceste activităţi vor beneficia 1.160 de licee din mediul rural şi urban, respectiv toate liceele care nu au înregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat.

Locuri de muncă la CNADNR

CNADNR a solicitat, prin proiectul de buget aferent acestui an, o suplimentare cu 7,5% a numărului de posturi, până la 6.491, şi vrea să angajeze ingineri, controlori de trafic, casieri taxare, muncitori calificaţi în mecanizare şi construcţii, economişti, consilieri juridici şi tehnicieni. CNADNR argumentează necesitatea celor 456 de posturi noi atât prin extinderea sistemului informatic de emitere şi gestiune a rovinietei, prin suplimentarea numărului de camere amplasate la nivelul punctelor cu trafic intens pe drumurile naţionale şi autostrăzi, precum şi pe fondul redimensionării activităţii la nivelul direcţiilor regionale şi înfiinţării unor secţii de autostrăzi, având în componenţă centre de întreţinere şi coordonare.

Derogare pentru Banca Transilvania

 

Consiliul Concurenţei a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei, astfel încât Banca Transilvania să se poată implica în activitatea Volksbank România şi Volksbank Services România, înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă pentru preluarea acestora. “Am luat această decizie având în vedere situaţia dificilă în care se află o mare parte a clienţilor Volksbank România care au contractat credite în CHF (franci elveţieni, n.r.). Banca Transilvania are posibilitatea de se implica rapid pentru a găsi soluţii în favoarea consumatorilor afectaţi”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.