Comisie specială, înființată la CJ Ilfov
Prima ședință ordinară a Consiliului Județean Ilfov (CJI), din anul 2015, a avut pe ordinea de zi șase proiecte de hotărâri, care au fost supuse aprobării consilierilor. Cu o singură excepție, proiectele au fost aprobate cu unanimitatea voturilor celor prezenți.
Cristina Manicea, vicepreședintele CJI, a condus ședința care a debutat cu aprobarea procesului verbal întocmit la finalul ultimei întâlniri a consilierilor județeni, din anul 2014. A urmat aprobarea, cu unanimitate de voturi, a contului de execuție al bugetului local al județului Ilfov pentru trimestrul IV 2014, atât pentru partea de venituri, cât și pentru cea de cheltuieli. Și, tot la partea de ”bugete” s-a încadrat și următorul proiect de hotărâre supus votului și aprobat ulterior de către consilieri. A fost vorba despre validarea Dispoziției 310/29.12.2014 a președintelui CJI, de majorare a bugetului local al județului Ilfov pe anul 2014, la capitolul ”Sănătate”, cu 2.288.000 de lei, reprezentând cheltuieli curente – plată arierate la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Menționăm că banii au fost alocați județului Ilfov, prin HG 1139/23.12.2014, privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe 2014.
Din cazarmă – parc tehnologic și științific
Consilierii județeni au fost de acord și cu solicitarea trecerii imobilului ”Cazarma 1002,1163”, în prezent dezafectat, din Măgurele, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale, în domeniul public al județului și administrarea Consiliului Județean Ilfov. În urma acestui transfer, în acest imobil își va desfășurarea activitatea un viitor parc tehnologic, un parc științific și un incubator de afaceri. Acest proiect a apărut în contextul în care, după cum bine se știe, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, din Măgurele, se derulează, din 12 decembrie 2012, proiectul ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP). Ulterior demarării proiectului, CJI a aprobat încheierea unui acord de cooperare pentru construirea ”Măgurele High Tech Cluster”.
Comisie de negociere pentru canalul colector
Cele mai multe dezbateri au fost în jurul proiectului de hotărâre privind constituirea unei comisii speciale și mandatarea acesteia pentru discuții cu reprezentanții societății comerciale IPI International Prestige Immobilier SRL, în vederea soluționării unei probleme vechi de ani de zile. Pe scurt, între CJI și IPI Internațional există o situație litigioasă generată de existența unui canal colector ape uzate Buftea-București pe terenul proprietate privată al societății, situat în Mogoșoaia, str. Stadionului nr. 14-16. În cadrul discuțiilor dintre consilieri s-a ajuns la concluzia că lucrarea nu poate fi desființată (deși există o hotărâre judecătorească prin care s-a stabilit această obligație în sarcina Consiliului Județean Ilfov), existând pericolul poluării apelor din zonă și prejudiciind, evident, populația din Mogoșoaia și Buftea, în beneficiul căreia a fost construit sistemul.
S-a vorbit, de asemenea, despre devierea canalului, dar operațiunea este, însă, extrem de costisitoare și cu efecte mai puțin benefice, coturile ce s-ar forma micșorând debitul apei ce tranzitează canalul. De-a lungul timpului, neînțelegerile dintre părți au continuat, iar IPI a cerut ”justă despăgubire pentru prejudiciile produse” și a reclamat faptul că Hotărârea de Consiliu 73, aprobată anul trecut, reprezintă „un document nelegal, prin care s-a inițiat o pretinsă procedură de expropriere”. Între timp, la „presiunea Instituției Prefectului”, potrivit reprezentanților IPI, a fost adoptată Hotărârea 115/2014, prin care a fost revocată Hotărârea 73/2014, dar cu toate acestea lucrurile tot nu s‑au rezolvat, iar canalul se află, în continuare, pe locul unde a fost construit inițial. Trebuie amintit și faptul că lucrările pentru realizarea acestui canal colector au fost demarate după emiterea de către CJI a autorizațiilor de construire – 38/297, din februarie 1999, și 62/58, din octombrie 2004. Lucrările au început în martie 2000 și au fost finalizate opt ani mai târziu.
În urma discuțiilor, proiectul de hotărâre a fost aprobat, chiar dacă au existat și două abțineri ale consilierilor județeni, iar comisia constituită. Din ea fac parte vicepreședinții CJI, Cristina Manicea și Ștefan Rădulescu, consilierii județeni Emil Ioniță și Lucian Enache, directorul executiv al Direcției Economice – Bogdan Costea, architectul șef, din cadrul Direcției Urbanism și Amenajarea Teritoriului – Rodica Șerbănescu și Monica Trandafir, secretar al județului. Comisia are ca misiune identificarea tuturor soluțiilor de punere în aplicare a hotărârii judecătorești emise în speța menționată. Dacă varianta agreată de părți va fi ”achiziționarea terenului” de către CJI, comisia va purta negocieri cu privire la stabilirea prețului de cumpărare. Oricum, propunerile și concluziile comisiei vor fi prezentate la momentul încheierii activității acesteia, tot în cadrul unei ședințe de consiliu.
Modificări la căminul din Periș
În final, a fost pusă în discuție și modificarea Hotărârii CJI 58/2012 privind desemnarea unor reprezentanți ai Consiliului în cadrul Consiliului Consultativ al Căminului pentru Persoane Vârstnice Periș. În urma acordului consilierilor, Andrei Scutelnicul, membru în Consiliul Consultativ al Căminului Periș, a fost înlocuit cu Vasile Dumitru.