Știinţa care se ocupă de creșterea porumbeilor călători se numește columbofilie, și la Buftea, există un club de pasionaţi ai acestei știinţe. Puţin cunoscuţi, poate neînţeleși de majoritate, columbofilii bufteni au fost în sărbătoare pe 24-25 ianuarie, cu ocazia primei expoziţii pe care au organizat-o la Sala de Sport, de vizavi de Judecătoria Buftea.

Porumbeii și educaţia copiilor

Erau vreo 200 de porumbei și cuștile lor aduse la Buftea și, ușor, ușor, cu ajutorul lui Victor Costea, președintele Asociaţiei Columbofile Buftea, reușim să deosebim femelele de masculi (care sunt mai expresivi!!!), ne uităm la diferenţele de inele de la piciorușe și descoperim că un maraton „în lumea păsărească” are 800 km. Ba mai mult, masculii se întorc acasă la iubitele lor, ceea ce este una dintre tehnicile de antrenare. „Asociaţia noastră este formată  din trei regiuni – Periș, Buftea și Crevedia – cu care suntem în parteneriate. Există peste 100 de membri care plătesc cotizaţie la Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România, unde suntem afiliaţi și unde, în total, există circa 8.000 de crescători. În 2014, am primit premiul pentru promovarea columbofiliei în România și încercăm, cu ajutorul cadrelor didactice, să facem cunoscută columbofilia și în școli. Am fost deja la Școala gimnazială nr. 1, unde am găsit un mare sprijin. Cred cu tărie că prin această știinţă și acest sport copiii pot fi educaţi altfel, datorită faptului că, având un porumbel, devin mai responsabili în privinţa hrănirii, curăţeniei”, povestește Victor Costea. 

Medalii pentru viteză

Și în vederea festivității de premiere, l-am rugat pe Victor Costea să ne explice cum se face departajarea porumbeilor. „În funcţie de vârstă, maturi și tineri și de viteza corespunzătoare fiecărei vârste. O cursă se desfășoară astfel: porumbeii sunt îmbarcaţi, transferaţi în mașini și transportaţi în localitatea pe care o avem în planul de zbor în anul respectiv.  În Republica Moldova, am avut o etapă la Kaplani (Clăpani) în 27. 07.2014, unde au fost 1.407 porumbei. Se lansează porumbeii toţi odată și departajarea se face prin ordinea de sosire acasă, la crescător. Fiecare crescător are un număr de kilometri până la el acasă, se calculează viteza porumbelului și, în funcţie de aceasta, se clasează. Cel cu viteza cea mai mare este, automat, primul. Aici, avem și cel mai bun porumbel al nostru, un matur care a zburat la maraton.  Maraton inseamnă distanţe de peste 800 km, pentru maturi. A fost dus în Ucraina, la Harkov, și a făcut peste 1.015 de km aerian și la Poltava, tot în Ucraina, de unde a făcut 840 km. A fost lansat dimineaţa și seara s-a întors acasă, la Periș, la proprietarul lui, Victoraș Manole.”

Din zbor….

 

Nu-i așa că porumbeii călători au o lume frumoasă despre care nu știaţi? Și sunt doar câteva informaţii, așa, ca din zbor….Victor Costea este în stare să vorbească ore în șir despre pasiunea lui și despre Asociaţia care există legal din 1996. „Înainte de acest an, era doar un club și, după înfiinţarea Asociaţiei, aceasta a funcţionat ani de zile la mine acasă. Recunosc că fără ajutorul primarului Gheorghe Pistol nu am fi făcut niciun pas înainte. Și domniei sale îi plac porumbeii, ne-a ajutat cu un sediu și, în măsura posibilităţilor, chiar și financiar. Reușim, astfel, ca împreună să facem cunoscuţi porumbeii și potenţialul lor neștiut educativ și sportiv”.