Câştigul salarial mediu a fost în luna decembrie 2014, de 1.866 lei net, în urcare, faţă de noiembrie, cu 123 lei (7,1%), cu cele mai mari valori în extracţia petrolului şi gazelor, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, avansul fiind influenţat printre altele de acordare primelor de sărbători sau anuale.

”În decembrie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna noiembrie 2014. Creşterile s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate, în unele activităţi economice, şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici“, arată un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea, în luna noiembrie, de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte). Iar cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de poştă şi de curier, respectiv activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

Bugetari cu ușoare creșteri

Și tot în ultima lună a anului trecut, dar pentru sectorul bugetar – s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie – în sănătate şi asistenţă socială, respectiv în administraţia publică.

 

În învăţământ, câştigul salarial mediu net a înregistrat o scădere, fiind influenţat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanţei şcolare.