Dr. Clara Alexandrescu, specialist CardioRec Corbeanca: “Mergeți la medic dacă aveți dureri în piept! Bolile de inimă ucid cel mai mult”

Campania de prevenție a afecțiunilor cardiovasculare în Ilfov, demarată de specialiștii CardioRec Corbeanca, în parteneriat cu Jurnalul de Ilfov, a ajuns vineri, 30 ianuarie, în comuna Snagov, la Ghermănești. Prin amabilitatea echipei medicale a Centrului CardioRec și cu sprijinul medicilor de familie din sat, în special al dr. Ionuț Moraru, care s-a îngrijit să selecteze foarte bine pacienții aflați la risc, au fost investigați gratuit și salvați mulți bolnavi.  

Zeci de pacienți din satul Ghermănești, Snagov, care riscau să sufere atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, au fost controlați gratuit de profesioniștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară din Corbeanca. Echipa medicală, coordonată de dr. Clara Alexandrescu și formată din doi medici cardiologi, un medic nutriționist și un asistent principal, a verificat sănătatea inimii a numeroși bolnavi, le-a oferit cele mai bune sfaturi de îngrijire a stării de sănătate și i-a ajutat să prevină aceste afecțiuni care ar fi putut să le pună viața în pericol, în orice moment.

Terapie specializată și investigații suplimentare gratuite, la CardioRec 

Medicii cardiologi Clara Alexandrescu și Antonia Voicescu, împreună cu asistentul Gabriela Iuliana Grama, le-au făcut pacienților electrocardiograma, le-au măsurat tensiunea arterială și le-au verificat capacitatea pulmonară, gratuit. Iar dr. Mihaela Constantin, specialist în diabet și boli de nutriție, le-a oferit ședințe gratuite de consiliere alimentară, necesară scăderii în greutate și menținerii diabetului sub control. În plus, pacienții care au necesitat investigații clinice mai amănunțite și terapie specializată sub supravegherea personalului calificat, inclusiv recuperare cardiovasculară, vor beneficia de internare neplătită sau, după caz, de  controale suplimentare fără să le plătească, la Centrul ­CardioRec din Corbeanca. Bolnavii vor beneficia de examenele clinice și tratamentele gratuite în baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul de familie, cu programare în prealabil. La plecare, toți au primit materiale informative privind riscurile bolilor cardiovasculare și importanța controalelor medicale periodice, pentru prevenirea complicațiilor ce pot duce la deces. 

“Ne șochează, în continuare, câți hipertensivi și câți supraponderali consultăm. Sunt și foarte mulți fumători și diabetici. Oamenii trebuie să știe că e bine să meargă cât mai mult pe jos, să reducă semnificativ consumul de sare, pentru că în România se mănâncă mult prea sărat. Cantitatea optimă de sare e de șase grame pe zi. Este important să facă mișcare zilnic și, dacă au dureri în piept, să meargă la medic. Bolile de inimă ucid cel mai mult. Avem în plan să revenim, o dată pe lună, la Ghermănești. Cadrele medicale de aici s-au implicat foarte mult în campania noastră și le mulțumim pe această cale deoarece, cu cât sunt mai bine selectați pacienții, cu atât se pot descoperi mai bine cei aflați la risc și pot fi salvați. O selecție bună a pacienților realizată de către medicii de familie ne ajută să salvăm mai multe vieți. Iar asta se poate face numai cu o bună colaborare între noi și medicii de familie”, ne-a explicat dr. Clara Alexandrescu, medic cardiolog și, totodată, unul dintre fondatorii Centrului de Recuperare Cardiovasculară din Corbeanca.

“Venim în întâmpinarea acestui program de prevenție a bolilor cardiovasculare, deoarece specialiștii de la ­CardioRec vin cu o echipă medicală interdisciplinară care poate ajuta foarte mult pacienții. Sunt oameni care au o patologie de foarte mulți ani și mai trebuie investigați din când în când. Mulți dintre ei necesită tratamente reînnoite, dar pentru că nu-și permit să achite costurile mari ale examenelor clinice, nu merg la specialist atunci când e nevoie, iar starea lor de sănătate se înrăutățește tot mai mult”, ne-a spus dr. Daniela Lois, medic de familie în cadrul C.M.I. Dr. Ionuț Moraru, din Ghermănești.

“În iulie 2010, am fost la un pas de moarte din cauza fibrilației atriale. Am ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca din București, cu Salvarea. Nu mai puteam respira, aveam dureri în piept, iar dacă mă culcam pe spate aveam senzația de moarte.

Cu tratament de specialitate efectuat în spital, după opt zile, am început să revin la viața normală. De atunci mă simt bine, dar mi-am schimbat stilul de viață. Fac multă mișcare. Joc tenis, ping-pong, parcurg, zilnic, cam patru kilometri pe jos, iar lunea, miercurea și vinerea țin post. În res­tul zilelor, încerc să mănânc fără grăsimi și prăjeli. Știu că situația de atunci se poate repeta oricând, așa că încerc să adopt un stil de viață cât mai sănătos. Nu vreau să trăiesc o sută de ani, dar vreau ca cei pe care-i trăiesc, să fie buni”, ne-a mărturisit Filip Anton, un pacient în vârstă de 69 de ani, care a venit să-și controleze sănătatea inimii în cadrul campaniei, conștient fiind de pericolul care-l poate pândi oricând, dacă neglijează acest lucru.