Micuții din Ilfov care suferă de autism beneficiază de terapie gratuită, într-un centru specializat din Voluntari. Este vorba despre Centrul Help Autism Pipera, care a fost înființat de către Asociația Help Autism, cu sprijinul Kaufland România. Unitatea a fost inaugurată pe 21 ianuarie și oferă șansa la o viață normală copiilor cu această tulburare a creierului.

Una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei este autismul. Dificultățile pe care le au micii pacienți pot varia de la un caz la altul. Unii se izolează, nu reacționează la gesturile și acțiunile celorlalți, nu leagă prietenii, nu interacționează cu cei din jur, preferând să fie singuri. Alții sunt foarte activi, sunt sociabili, stabilesc relații cu persoanele de lângă ei, dar într-un mod ciudat. Fie, sunt doar puțin atenți, fie nu acordă niciun fel de atenție răspunsului sau reacției celor pe care-i abordează. Unii caută companie, acceptă și se bucură de prezența altor persoane, dar se atașează numai de adulți, fiind indiferenți la copiii de vârste apropiate lor. Indiferent de severitatea afecțiunii, acești micuți se confruntă cu tulburări grave de comunicare. Ei sunt confuzi, nu se pot adapta schimbărilor, dezvoltă anxietate și, uneori, devin agitați sau chiar agresivi. Mai mult, se apreciază că aproape jumătate dintre micuții cu tulburări de spectru autist rămân muți toată viața. Și dacă retardul mintal coexistă frecvent, nu toți manifestă acest simptom. Mulți dintre ei au un coeficient de inteligență chiar ridicat. Deși, nu există statistici care să ateste numărul exact al persoanelor cu autism, studiile arată o creștere alarmantă a ratei de incidență a cazurilor, în întreaga lume. În România, se pare că 1 din 88 de copii sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist.    

La Help Autism Pipera, micuții sunt integrați în viața socială 

Chiar dacă boala nu poate fi vindecată complet, micii pacienți nu sunt condamnați la izolare, o viață monotonă, fără culoare și pic de strălucire, pentru totdeauna. Diagnosticarea timpurie și instituirea terapiei adecvate ar putea să-i ajute să progreseze, să ajungă să desfășoare activități care să le permită să trăiască o viață normală, demnă și mulțumitoare. Educația corespunzătoare, cunoașterea nevoilor și preferințelor individuale, consilierea psihologică și terapia logopedică îi pot ajuta să se integreze social. Toate acestea sunt oferite, cu succes, de echipa multidisciplinară a Centrului Help Autism Pipera, din Voluntari. Psihologi și logopezi, specializați în tratamentul copiilor cu autism, oferă, gratuit, toate serviciile necesare dezvoltării comunicării și comportamentului normal al micuților din orice localitate a județului Ilfov și din zona de nord a Capitalei.

 Florentina Luca, mama unui băiețel cu autism: “Avem încrederea că va fi un copil normal”

“Sunt psiholog și mi‑am dat seama cam la 2 luni că e o problemă cu copilul. Nu ne urmărea cu privirea, era interesat de sunete, era agitat, dar părea oricare alt copil. Apoi a urmat un lung șir de investigații clinice. L-am dus inclusiv la oftalmolog, dar ni s-a spus că are contact vizual bun. Tulburarea i-a fost diagnosticată tocmai la vârsta de 3 ani și 9 luni. Mergea la grădiniță, dar avea limbajul foarte întârziat și se izola de ceilalți copii. Limbajul și planul social erau extrem de deficitare. Am avut norocul să beneficiem de serviciile unuia dintre centrele Help Autism și, de atunci, viața noastră a luat o altă întorsătură. Cu ajutorul terapeuților, copilul a învățat să comunice. Acum reușește să facă o propoziție, memorează texte și pasaje întregi din filme, reclame etc. Avem încrederea că se va dezvolta aproape normal”, ne-a spus Florentina Luca, mama unui băiețel de 4 ani și jumătate, beneficiar al serviciilor noului centru.  

“Bunele practici terapeutice pe care specialiștii Help Autism le abordează își dovedesc eficiența. Combinația între terape­uți cu experiență, părinții implicați și un diagnostic corect, pus la timp, ne-au arătat că un copil poate recupera până la 20 de luni de dezvoltare în 6 luni de terapie. Sperăm să ajutăm cât mai mulți copii și familiile lor”, a spus Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism, la inaugurarea centrului de la Voluntari.

“La nivelul județului Ilfov, înființarea unui centru de acest gen reprezintă o activitate complementară tipurilor de servicii pe care le pune la dispoziție ­DGASPC Ilfov, astfel încât orice inițiativă, care are la bază îmbunătățirea sau creșterea nivelului de servicii de asistență, nu poate fi decât binevenită. Sperăm într-o colaborare fructuoasă, cu rezultate pozitive, vizibile. Urez succes în activitate centrului nou deschis, și-n calitate de furnizor de servicii sociale, reprezentant al Administrației publice județene, DGASPC Ilfov va oferi suport de specialitate și în situațiile mai delicate, ori de cât ori va fi nevoie”, a explicat Bogdan Pîntea, directorul DGASPC Ilfov, prezent la eveniment. 

Cum vă puteți programa copilul la terapie?

Mergând și discutând direct cu personalul centrului, care este situat în orașul Voluntari, pe str. Ion Caragiani (fostă Intrarea Dumitru Vlăsceanu). Informații suplimentare și programări, puteți obține și dacă sunați la 0762.015.480.

Serviciile oferite gratuit de specialiștii centrului

 Diagnostic și evaluare psihologică pentru copii cu vârsta între 1 și 5 ani,

 Stabilirea planului de intervenție terapeutică,

 Recuperarea copiilor prin terapie intensivă, zilnică,

 Susținerea familiilor prin consilierea psihologică a părinților,

 Cursuri gratuite pentru părinți și cadre didactice,

Servicii gratuite integrate de terapie zilnică, pentru minim 18 copii cu tulburări de spectru autist.