Sunt vizate companii precum UTI, Strabag, Romsys, Total Network Solution sau Erbașu
La finele săptămânii trecute, poliţiştii au efectuat peste 100 de percheziții, în Bucureşti şi 11 judeţe (inclusiv Ilfov), fiind vizate 90 de persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune în domeniile IT şi construcţii. Printre firmele percheziţionate se regăsesc, potrivit surselor judiciare, Erbaşu, UTI, Total Network sau Strabag.
Potrivit Poliţiei Române, cele 146 de percheziţii făcute de poliţiştii de la Investigarea Criminalităţii Organizate, în Bucureşti şi în Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea, au vizat sediile mai multor firme din domeniile IT şi construcţii şi locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În dosarul în cauză sunt vizaţi reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale care, în perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat. ”De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate, ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit, prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive”, arată un comunicat al Poliției Române.
Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30 de milioane de euro, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, susţin anchetatorii.
Cristian Erbașu neagă implicarea firmei
Directorul general al SC Construcţii Erbaşu SA, Cristian Erbaşu, spune că a fost deja audiat ca martor în dosarul de evaziune fiscală în care au fost făcute percheziţii și precizează că din actele de urmărire a rezultat că firma sa nu este implicată în faptele cercetate. Referindu-se la percheziție, Erbaşu a menționat că ”operaţiunea a vizat verificarea şi ridicarea de înscrisuri care au legătură cu societăţile cercetate de autorităţi în dosarul sus menţionat. Cu acest prilej s-au încheiat două procese-verbale de percheziţie. La aceeaşi dată şi în considerarea aceloraşi fapte de evaziune fiscală urmărite de autorităţi, s-a realizat un control din partea ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, în urma căruia s-a întocmit un proces-verbal”, a explicat Erbaşu.
Directorul SC Construcţii Erbaşu a mai adăugat că, potrivit mandatului de aducere emis în dosar, a fost citat în calitate de martor şi audiat, tot duminică, de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română. ”Nu s-au dispus alte măsuri în dosarul penal menţionat faţă de SC Construcţii Erbaşu SA sau persoane din cadrul acesteia. În urma operaţiunilor descrise nu s-au identificat acte, fapte sau înscrisuri de natură infracţională care să aparţină firmei Construcţii Erbaşu SA sau persoanelor din conducerea acesteia. Concluzia actelor de urmărire penală desfăşurate este că SC Construcţii Erbaşu SA nu este implicată în faptele de evaziune fiscală cercetate“, a mai menționat Cristian Erbaşu.
Edil argeșean, reținut de polițiști
În urma percheziţiilor de duminică, au fost ridicate facturi fiscale, documente financiar-contabile, calculatoare, carduri bancare, 300.000 de lei, un pistol cu gaze, pentru care expirase autorizaţia şi patru arme de vânătoare deţinute fără autorizaţie.
La sediul Poliţiei Române au fost audiate 90 de persoane, pentru care au fost emise mandate de aducere, printre acestea fiind şi primarul comunei argeşene Bradu. Edilul, Florin Frăţică, şi alte 32 de persoane au fost reţinuţi de procurori, iar luni, anchetatorii au cerut Tribunalului Bucureşti mandate de arestare preventivă pentru 20 dintre cei 33 de reţinuţi.