România participă, din 2008, la Programul European de Siguranță online pentru copii. Având în vedere că utilizarea internetului crește numărul copiilor abuzați, cu ocazia Zilei Europene a Siguranței pe Internet, celebrată la data de 10 februarie, Poliția Română a oferit câteva sfaturi pentru protecția minorilor care accesează rețelele de socializare.
“Nu oferi persoanelor întâlnite pe internet informații personale despre tine sau familia ta! Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane! Dacă le comunici această parolă, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău, sau pot intra pe site-uri interzise! Dacă vrei să te întâlnești cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe internet, anunță-ți părinții, în prealabil. Oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe internet și astfel poți deveni victimă, traficului de persoane și a altor întâmplări tragice”, sunt sfaturile polițiștilor oferite minorilor, cu scopul de a-și asigura protecția atunci când intră pe rețelele de socializare și încearcă să lege prietenii cu persoane necunoscute.
Elevii, învățați să se ferească de infractori în campania “Tu cui dai accept?”
Polițiștii responsabili de prevenirea criminalității desfășoară permanent sesiuni de informare în școli. În cadrul acestor sesiuni, polițiștii susțin cursuri de familiarizare a copiilor și tinerilor cu realitățile online și cu metodele de protecție personală. Toate, cu scopul de evita ca micii utilizatori să ajungă victimele unor traficanți, tâlhari etc. Unul dintre proiectele inițiate de Poliția Română în acest sens, și derulat recent, este campania “Tu cui dai accept?”. În cadrul acestui proiect, au fost incluși elevii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, din toată țara. Ei au aflat, direct de la organele de Poliție, cum pot să evite să devină victime ale pornografiei pe internet, ale agresiunilor fizice, verbale și emoționale.
Părinți, așa vă protejați copiii!
Oamenii legii pun pe seama neglijenței părinților majoritatea cazurilor de abuz sexual, jignirile, amenințările și bătăile primite de copii de la persoanele pe care le cunosc prin intermediul rețelelor de socializare. Prin urmare, polițiștii sfătuiesc părinții și familiile să-și supravegheze copiii, astfel încât aceștia să știe întotdeauna cu cine discută minorii când sunt conectați la internet și cu cine se întâlnesc. “Utilizarea în siguranță și responsabilă a internetului de copii depinde în mare măsură de gradul de implicare a părinților, de modul în care aceștia stabilesc un dialog și o comunicare deschisă privind dificultățile întâlnite pe internet. Copiii au nevoie, în primul rând, de îndrumare și confirmare din partea părinților că activitățile lor online sunt sigure și utile în educația lor”, susțin polițiștii. Organele de Poliție îndrumă părinții să așeze computerul conectat la internet într-o zonă deschisă, de unde copilul poate fi ușor supravegheat, să instaleze instrumente de filtrare a accesului la internet și să‑i explice cum poate să se autoprotejeze în mediul virtual.