Măgurele

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Centrul de Cercetare ELI-NP, din cadrul Institutului de la Măgurele, oficialul anunțând că abia aşteaptă să vină și la inaugurarea acestui proiect ambițios, în 2018.

Pe platforma de la Măgurele, Iohannis a fost primit de Nicolae Zamfir, directorul general al institutului, care i-a prezentat şefului statului Acceleratorul Linear de Particule Tandem 9MV. Președintele României a urcat apoi pe terasa clădirii principale a institutului și a admirat şantierul ELI-NP, după care a avut o întâlnire cu cei din conducerea proiectului.

Referindu-se la acest amplu proiect derulat pe platforma de la Măgurele, șeful statului a declarat că ”este vorba de facilitatea cu laser de foarte mare putere, şi aplicaţii în fizică nucleară, un proiect extraordinar de ambiţios, care cu siguranţă va pune România foarte sus, pe harta ţărilor unde se face cercetare fundamental”.

 

Un pic în urmă

Despre stadiul lucrărilor, preşedintele a precizat că, din câte a înţeles, ”sunt câteva probleme de tip logistic, în mersul lucrărilor”. ”Este aproximativ în regulă, un pic au rămas în urmă”, a spus şeful statului. ”Cu siguranţă se găsesc soluţii adecvate, abia aştept să venim la inaugurare, în 2018”, a ţinut să adauge Klaus Iohannis. El a menţionat că acest tip de proiect reprezintă un instrument pentru a aduce cercetători înapoi, şi a adăugat că sunt cercetători români care s-au întors în ţară, special pentru Centrul de Cercetare ELI-NP.

 

În prim planul științei mondiale

Proiectul, cu o valoare de aproape 300 de milioane de euro fără TVA, a primit din partea Comisiei Europene aprobarea pentru finanţarea primei faze (180 de milioane de euro) din fonduri structurale (POS CCE) şi s-a început implementarea, pe platforma Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” de la Măgurele.

ELI-NP va fi finalizat şi va începe să opereze în 2018, pe baza unei scheme de ”acces deschis”. Acesta se va baza pe două echipamente mari de cercetare, un sistem laser care va genera două fascicule de 10PW şi un sistem de fascicul gama care va produce radiaţie gama puternic colimată, de mare intensitate şi cu energie reglabilă, de până la 20MeV.

 

ELI-NP are potenţialul de a fi, timp îndelungat, în prim planul ştiinţei la nivel mondial, în mai multe domenii, de la fizica teoretică la biologie.