Luna lui Mărțișor este dedicată, în special, sănătății femeii. Pentru o mai bună cunoaștere a afecțiunilor specifice femeilor și a terapiilor care le îmbunătățesc calitatea vieții, pe 3 martie, la Palatul Parlamentului, a fost organizată conferința „Sănătatea femeii – de la pubertate la menopauză”.
Ediția a doua a evenimentului, organizat de Revista Politici de Sănătate, a avut loc sub auspiciile Ministerului Sănătății, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a Comisiei pentru Sănătate Publică și Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități, din Senatul României. În condițiile în care România înregistrează una dintre cele mai mari incidențe și rate de deces prin cancerul de sân și cel de col uterin, din Europa Centrală și de Est, conferința a evidențiat că femeia are nevoie de o abordare medicală multidisciplinară. Conform specialiștilor în domeniu, trebuie intensificate eforturile pentru îmbunătățirea prevenției diferitelor afecțiuni specifice femeilor, iar administrarea unui tratament personalizat trebuie să devină o prioritate. Iată, câteva dintre concluziile conferinței “Sănătatea Femeii – de la pubertate la menopauză”!
“Contracepția nu mai constituie o prioritate pe agenda publică din România”
Sănătatea sexuală și reproductivă este extrem de importantă. La fel și contracepția, care necesită o mai bună conștientizare și aplicare. “Din păcate, începând cu anul 2009, tema contracepției și a planificării familiale nu a mai constituit o prioritate pe agenda publică din România. Acesta este principalul motiv pentru care încă nu avem o strategie în domeniul contracepției”, a spus dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală.
“Una din opt femei riscă să sufere de cancer de sân”
“Una din opt femei este expusă pericolului de a face cancer de sân, iar riscul acesta crește pe măsură ce femeile înaintează în vârstă. Foarte important este că nouă din zece femei pot supraviețui acestei maladii doar datorită prevenței precoce. Iată de ce este esențial ca femeile să se prezinte la controalele medicale de rutină”, a atenționat dr. Maria Alexandrescu, șeful Departamentului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Monza, din București.
“Testul Babeș-Papanicolau nu a suferit nicio îmbunătățire”
“Testul Babeș-Papanicolau este cel mai bun pe care l-am avut în ultimii 80 de ani și a adus rezultate nemaipomenite în controlul cazurilor de cancer de col uterin. Cu toate acestea, de la momentul introducerii, testul Babeș-Papanicolau nu a suferit nicio îmbunătățire, fapt pentru care are niște limitări atunci când vine vorba de screening”, a explicat dr. Arjola Xhaja, specialist în Citologie și Biologie Moleculară, la Cytomol Frankfurt am Main, Germania.