În curând, servicii moderne, civilizate, pentru locuitorii din Jilava

Greul s-a mai consumat. De aici înainte, timpul lucrează cu spor pentru locuitorii din Jilava. În primul rând, o parte a datoriilor acumulate de primăria comunei a fost achitată. Iar rețeaua de apă potabilă și sistemul de canalizare pentru aproape 65 % dintre gospodăriile oamenilor vor fi date în exploatare, peste câteva luni. Probabil, în vara acestui an. Costurile acestei investiții reprezintă o sumă însemnată, chiar și pentru buzunarul public al unei localități, mai înstărite. Adică, 39.485.079,43 lei.

În rândurile următoare, veți afla amănunte importante, de interes, despre ce s-a întâmplat până acum, ce urmează să se petreacă, la ce costuri și cine vor fi beneficiarii unor servicii publice, la standarde civilizate.

Gospodărirea judicioasă a banului public, transparența în deciziile luate de Consiliul Local, sprijinul colectivității și al Consiliului Județean Ilfov au dus la finalizarea construcției acestui sistem complex, anul trecut.            

O decizie, la început de an

Consiliul Local al comunei s-a întrunit, la 30 ianuarie, 2015, și a decis delegarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă și de canalizare  către S.C. Apă-Canal ilfov S.A.(ACI). Cu toate avizele obținute legal, ale comisiilor și serviciilor de specialitate, hotărârea a fost primită favorabil de majoritatea consilierilor: 14 voturi pentru, din totalul de 14, al celor prezenți.

Cu această ocazie, e bine de știut că la Art.3 al deciziei  lor „se aprobă modelul listei bunurilor din domeniul public și privat al comunei (…) aferente sistemului public, de alimentare cu apă și canalizare al localității, care vor fi concesionate, prin contractul de delegare, către S.C.Apă-Canal Ilfov S.A.“.

Pașii următori

De la Florin Matei, secretarul primăriei, am aflat că, la câteva zile după această decizie, sistemul a fost  preluat de către ACI, urmând să se facă probele tehnice, iar imediat după asta, urmează să se înceapă construcția branșamentelor către gos­podăriile locuitorilor comunei, adică racordarea la rețele. Ele vor acoperi 18 km de străzi. 

Primarul interimar Ilie Ionescu afirmă că, „Ne-am organizat şi am mobilizat trei per­soane, prin care să le stăm la dispoziţie celor de la ACI, în vederea bunei preluări a rețelei. E vorba despre viceprimarul Marian Ioniţă, Ştefan Ioniţă (inspector) şi inginerul Vasilica Uncheşelu. Suntem concentraţi  şi determinaţi să dăm tot ajutorul celor de la ACI, pentru punerea în funcţiune, cât mai devreme a sistemului“, afirmă el     

Instalațiile aferente sunt „la cheie“

Componentele esen­țiale sunt: stația de vacuum a rețelei de canalizare, stația de epurare a apelor reziduale menajere, plus 400 de guri de canalizare, complet au­tomatizate, care vor deservi, fiecare, câte trei gospodării.

Așadar, un total de 1.200 de gospodării, aflate pe traseul noii rețele, vor beneficia de acest sistem. Asta, fără a pune la socoteală blocurile de locuințe. O parte dintre ele vor fi preluate de  Apa Nova, iar canalizarea e cea a penitenciarului, care le deservește. Adică, un număr de aproximativ         5.000 de locuitori. 

Care va fi prețul aproximativ al serviciilor?

Ilie Ionescu afirmă că prețul pentru un metru cub de apă potabilă va fi între 3,3 și 3,8 lei. Iar o gospodărie alcătuită dintr-o familie de patru persoane va  cheltui lunar între 60 și 80 de lei, cumulat, pentru plata serviciilor de canalizare și livrare a apei potabile, la robinet. Aceste costuri reprezintă un avantaj, dacă luăm în considerare economia la curentul electric pentru actualele hidrofoare, vidanjarea foselor septice, plus toate beneficiile de menținere a sănătății majorității locuitorilor din Jilava.   

Bătălia pentru apa potabilă de calitate

„În ce priveşte apa potabilă, noi suntem racordaţi la sistemul fabricii care poartă acum numele Bumbăcăria Românească S.A., din comuna noastră“, spune Ilie Ionescu. „Rețeaua îndeplineşte toate condiţiile bunei utilizări. E clorinată şamd. Cei de acolo au proprile lor puţuri, o staţie de pompare modernă şi alte instalaţii, pentru care  au investit peste un milion de euro. Totul e în regulă şi, mai ales, util. Am fost acolo şi am văzut totul. Toate legăturile sunt făcute şi ansamblul e utilizabil. Au venit şi cei de la ACI şi au văzut cum stă treaba. Trebuie dat numai drumul la vane. Nu mai e nevoie de altceva. E important, pentru că anumite substanţe petroliere, din reţeaua celor de la Conpet Sud, s-au infiltrat în pânza freatică. E esenţial să le oferim cetăţenilor apă de băut curată, de cea mai bună calitate. Pentru vitor, e posibilă şi varianta forării unor puţuri proprii, ale ACI. Deocamdată, proiectul actual prevede furnizarea apei potabile de către cei de la Bumbăcăria Românească, lucru mai mult decât mulțumitor, în faza aceasta a dezvoltării, în care ne aflăm“, conchide el.

Unele datorii – plătite. De rest, speranța de mai bine

Mai sunt încă foarte multe de aflat, de către cititorii ziarului nostru, mai ales despre exemplele bunei gospodăriri a banului public, de către primarul interimar și echipa lui, de care e foarte mulțumit pentru sprijinul pe care il acordă. Înclusiv de compensările obținute pentru bugetul local, care au adus  aproape 13 milioane de lei, la fondurile primăriei. Eforturile achitării datoriilor restante a fost foarte mare.  Îmbunătățirea calității vieții locuitorilor comunei Jilava se va resimți, cu încetul, dar sigur,  în perioada următoare.

Vom reveni cu date concrete, în edițiile noastre viitoare.