Votul senatorilor în „cazul Șova” pune Justiția pe jar
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis preşedintelui CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament. Șeful statului a arătat că atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan Şova a condus la un blocaj instituţional.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte. Conflictul a fost creat, susține Președinția, „ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia, în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti”.
Senatorii judecă cum vor „mușchii lor”
În documentul adresat preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, preşedintele Iohannis menţionează că, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. (2) din Constituţie, cele două Camere ale Parlamentului au fost sesizate de ministrul Justiţiei, potrivit legii, cu cereri de încuviinţare a reţinerii şi/sau arestării preventive a unor deputaţi şi senatori, în dosare ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. În document se arată că, „Aplicarea diferită a normelor legale şi regulamentare referitoare la majoritatea necesară încuviinţării acestor cereri a creat un statut juridic diferenţiat între deputaţi şi senatori”, fapt ce contravine unor prevederi ale Constituției. În mod concret, în timp ce la Camera Deputaţilor, asupra cererilor de încuviinţare a reţinerii şi/sau arestării preventive a unor deputaţi s-a hotărât, potrivit Art. 195 alin. (8) din Regulament, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, la Senat, asupra cererilor de încuviinţare a reţinerii şi/sau arestării s-a hotărât, conform art. 173 din Regulamentul Senatului, cu votul majorității senatorilor. „În acest mod, una dintre cererile menţionate a fost respinsă de Senat, pe motiv că acestea nu au întrunit numărul de voturi necesare adoptării”, se precizează în document.