Călin Popescu Tăriceanu a declarat, privitor la sesizarea Curţii Constituţionale de către CSM şi preşedintele Klaus Iohannis, după votul în cazul Dan Şova, că independenţa Parlamentului e un principiu de la care nu va abdica şi că senatorii votează cum consideră şi nu ascultă ordine de la nimeni.
Preşedintele Senatului a afirmat că a dat un mesaj puternic foarte clar, la nivel instituţional, referitor la independenţa Parlamentului şi principiul separaţiei puterilor în stat, principiu de la care nu va abdica.
”Vreau să fiu foarte clar, Parlamentul nu va primi indicaţii politice, cum să voteze, de la nicio altă instituţie. Votul imperativ este nul, după cum se ştie. Membrii Parlamentului au dreptul să voteze aşa cum cred, pe baza audierii celor care sunt în anumite cauze”, a arătat Tăriceanu. Preşedintele Senatului a explicat şi de ce s-a ţinut cont, în interpretarea votului din plen, de Regulamentul Senatului. În acest sens, Tăriceanu a precizat că, atâta timp cât articolul respectiv din Regulament nu e declarat neconstituţional, este în vigoare şi se aplică și acesta va fi eliminat doar în momentul în care CCR, „va considera că acea neconcordanţă trebuie rezolvată.” El a mai precizat că şi în cazul celei de-a doua cereri pentru arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov se va aplica acelaşi Regulament.
Judecătorii Curţii Constituţionale vor analiza, pe 8 aprilie, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte.