Ediţia 2015 a concursului de recitare şi teatru „Art Buftea” s-a desfăşurat, timp de trei zile, la Centrul Cultural Buftea, în perioada 27-29 martie şi a adunat în jurul artei copii de la grădiniţele, şcolile gimnaziale şi liceele buftene. Două zile de concurs în care talentul s-a revărsat din prea plinul repetiţiilor pe care copiii le-au făcut cu îndrumătorii lor şi o zi de premiere, încărcată cu şi mai mari emoţii.

240 de copii înscrişi, 199 de premianţi

Sala Centrului Cultural era arhiplină duminică, la orele 10, semn că micii premianţi de la grădiniţe şi părinţii lor şi-au trecut cu conştiinciozitate ceasurile la ora de vară, ca nu cumva să rateze festivitatea. Juriul, alcătuit din Gabriela Petre, scenograf, Anca Tudorache, îndrumătorul cercului de teatru de la centrul Cultural, Alex. Dimitriu, student la U.N.A.T.C., sub conducerea preşedintelui de juriu, Alexandrina Niţă, Directorul Direcţiei Cul­tură Ilfov, nu a avut o misiune uşoară. Deliberările au durat, sâmbătă spre duminică, până la ora 1 din noapte, pentru că fiecare evoluţie pe scenă a fost cântărită din punctul de vedere al emoţiei transmise, al numărului de bâlbe, al textului învăţat, al dezinvolturii copiilor pe scenă. Iar la acest capitol, al dezinvolturii pe scenă, nu pot să nu amintesc experienţa profesoarei Aretinica Rudeanu care, pentru a obţine un spectacol perfect de Ziua Culturii Naţionale, a făcut două repetiţii pe scena Centrului Cultural. În fine, cu tot cu scrierea diplomelor, luminile la Centrul Cultural s-au stins sâmbătă spre duminică, pe la orele 4 dimineaţa. Un timp câştigat pentru ziua de duminică. 

Diplome, cărţi, lacrimi şi zâmbete

Şi, în sfârşit, ziua cea mare a premierii a venit pentru unii încă de la 8 dimineaţa, când nerăbdarea i-a adus la Centru. Organizatorii – Casa Artiştilor Bufteni, Florica Gorgan şi ajutoarele Mihaela Luminiţa Matea, Lidia Frangu, Mariana Răileanu şi Paula Ciocioi, împreună cu sponsorii, Centrul Cultural şi Primăria Buftea, au hotărât ca pentru fiecare grupă de vârstă să fie acordate menţiuni şi premii I, II şi III, însă au fost şi câteva premii speciale de originalitate, pentru acei „actori” al căror patos nu a avut margini. Şi, pentru că aşa este la orice concurs, unii premianţi au avut lacrimi în ochi, pentru că-şi doreau un premiu mai mare, iar alţii de bucuria reuşitei lor. Premianţii locurilor I şi ai premiilor speciale vor primi în dar şi o excursie, care va avea loc după Paşte.

La anul, vom fi mai buni

„Art Buftea” este un concurs şi, mai presus de toate, aceasta presupune o departajare a celor înscrişi în întrecere. Dacă o echipă s-a pregătit mai bine decât alta, ocupă un loc mai în faţă. Dincolo de toate, copiii învaţă şi dintr-un astfel de concurs să se lupte şi nu să aştepte, nemeritat, un premiu.  Iar lupta aceasta le va folosi în viaţă, căci mereu ei trebuie să ştie că „la anul vom fi mai buni”. Felicitări, tuturor!